10 dolog, amiért a japánok nem öregszenek és nem híznak!

Nemrégiben olvastam egy könyvet, amit Naomi Moriyama írt, arról szólt, hogy a japán nők miért nem öregszenek és miért nem híznak.

A könyv finom ételrecepteket mutat be, amelyeknek nem kellene hiányozniuk a napi étrendből, hasznos tanácsokat és információkat is találunk benne.

Az elmúlt 25 év adatai alapján a japán nők a leghosszabb életűek. Átlagosan 86,4 éves kort élnek meg. A japán férfiak is hasonlóan hosszú életben reménykedhetnek. A legfontosabb az egészséges étkezés, a japánok szerint.

A könyv írója elkalauzol minket az édesanyja konyhájába és finom és egészséges ételrecepteket mutat be. Ha figyelembe veszed a tanácsokat és követed őket az életed folyamán, meglepődsz majd az eredményeken.

1. A japánok szerint ezektől az ételektől hosszú és egészséges életed lesz:

 • hal
 • földben termelt zöldségek
 • rizs
 • szója
 • gyümölcs
 • zöld tea

2. A hétköznapi étkezés

A japánok ebédre grillezett halat esznek, egy adag rizzsel, párolt zöldségekkel. Miso levest fogyasztanak, desszertnek friss gyümölcsöket esznek és zöld teát isznak. A japánok fogyasztják el a kifogott halállomány 10%-át. Pedig a társadalmuk nagyjából a világ 2 százalékát jelenti.

A halak által rendszeresen Omega 3-hoz jut a szervezetük, így érthető a hosszú és egészséges életük. Emellett sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, mint a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó.

3. Csak friss élelmiszereket fogyasztanak

Azt fogyasztják ami friss és aminek szezonja van. Már kiskoruktól kezdve arra tanítják őket, hogy lassan egyenek és élvezzék a falatok ízét.

4. Mit csinálnak másként a japánok:

 • nem teszik tele a tányérokat étellel
 • nem szolgálnak fel minden fogásból nagy adagot
 • minden fogást más tányérból fogyasztanak
 • a kevesebb számukra több
 • minden fogás szépen díszített, mert a látvány is fontos
 • a nyers élelmiszereket is örömmel fogyasztják

5. Az ő ételeik diétásak

Amit csak lehet grilleznek, nem használnak annyi zsiradékot mint mi, szívesen használják a wok-ot. Egészséges olajakat használnak zsír helyett. A diétás fogások mégis táplálóak, étkezés után elégedettek az emberek.

6. A japánok rizst esznek kenyér helyett

Amerikában és Európában szinte mindenhez kenyeret eszünk, míg a japánok szinte minden fogás mellé rizst fogyasztanak. Az ő étkezési formájukhoz képest mi sokkal több lisztet használunk. Azt tanácsolják, hogy kenyér helyett próbáljunk meg naponta legalább egy étkezéshez barna rizst fogyasztani.

7. A reggeli a legfontosabb

A reggeli nagyon fontos, a japánok halat, rizst, miso levest, tofut, zöldségeket, gyümölcsöket, vagy tojást fogyasztanak reggel.

8. Kevesebb édességet fogyasztanak

Ez nem azt jelenti, hogy a csokoládé, a kekszek, a fagyi tilos lenne, de azt tartják, hogy a szervezetnek sokat árthatnak az ilyen finomságokkal, ezért csak keveset fogyasztanak az belőlük.

9. Annyit esznek, amennyi jólesik

Nem eszik túl magukat, annyi ételt fogyasztanak, ami jólesik.

10. A mozgás is fontos

A japánok nagyon aktívak, örömmel sétálnak. Így ha nem is edzenek, akkor is rendszeresen mozognak, ami jó hatással van a testükre.