A túl sok szelfi mentális gond is lehet, a pszichológusok szerint!

A szelfi készítés tulajdonképen egy mánia, egy ártatlan szenvedély, amely a pszichológusok szerint egy komoly mentális rendellenesség is lehet. A szelfi mánia az egész világon elterjedt, ma már szinte nem létezik olyan közösségi oldal, ahol ne találjunk szelfi fotókat.

Ezelőtt 5 évvel, ha valaki szelfit készített, akkor az valami különleges dolgot jelentett, ma pedig már szinte kötelező! Ha egy közösségi oldalon nincs az illető személynek profilja, az nagyon furcsa dolog.

Mindezekkel együtt a pszichológusok és pszichiáterek nem ennyire optimisták. Az Amerikai Pszichológusok Egyesülete elvégzett egy igen érdekes kísérletet, amelyből a következőkre jutottak:

Úgy tűnik, hogy a magunkról készített önarckép és ennek kiposztolása valamelyik közösségi oldalon az évszázad betegsége. Ha valaki késztetést érez az iránt, hogy saját magáról készítsen fotókat, az egy újabb mentális rendellenességet jelent.

A pszichiáterek azt javasolják, hogy nevezzék el a rögeszmés szelfi vágyat, mert általában azok a személyek igénylik ezt a túlzott fotózást, akik az űrt szeretnék betölteni az életükben vagy nem tisztelik saját magukat.

Ahogy látható is, elég súlyos a helyzet, de ugyanakkor van tudományos magyarázata is. Mint minden más dolognak, ennek a mániának is vannak fokozatai.

A kutatók ennek a rendellenességnek három fokozatát ismerik

1. Marginális szelfizésről beszélünk, amikor valaki azt érzi, hogy legalább háromszor egy nap fotót kell készítsen magáról, de nem posztolja ki egyik közösségi oldalon sem. Ez a kezdete ennek a rendellenességnek.

2. Akkut szelfizésről akkor beszélünk, amikor valaki legalább háromszor egy nap fotót készít magáról és mindegyik fotót ki is posztolja a közösségi oldalakon. Ez már az akkut stádiuma ennek a rendellenességnek.

3. Krónikus szelfizésrtől beszélünk akkor, amikor a magadról készült fotókat fitnesz klubokban, futás közben készíted. Ez sok esetben egy nagyon komoly mentális rendellenességet jelent.

Ahogy olvashattátok a fenti sorokban ez a mánia egyre súlyosabbá válhat, ezért érdemes odafigyelnünk magunkra és úgy látni a világot amilyen! Nem gond, ha néha készítünk egy szelfit, de ha ez mindennapos szokássá válik, az komoly problémára utalhat a szakértők szerint.