Az emberi test 22 titka, ami téged is meg fog lepni!

Az emberi test egy rendkívül pontos és tökéletes mechanizmus. Sajnos, ezekre a testünkben a mindennapokban végbemenő rendkívüli folyamatokra nem szentelünk megfelelő figyelmet.

A Ketkes.com szerkesztősége most megmutat 22 olyan csodálatos dolgot, ami nap mint nap végbemegy a testedben anélkül, hogy különösebben feltűnne neked. Ez maga a csoda! Sokat egészen biztos, még csak nem is sejtettél…

1. A szemmozgató izmok átlagosan 100 ezerszer mozognak egy nap alatt. Az erre való energiaráfordítás megegyezik azzal, ha 80 km-t sétálnál naponta.

2. A köldököd valóságos baktérium-világ, több ezer baktérium él ott; összevetve körülbelül annyi, mint egy őserdőben.

3. Az élet során szervezetünk körülbelül 25 ezer liter nyálat termel. Viszonyításképpen: ezzel a mennyiséggel két közepes úszómedencét lehetne megtölteni.

4. Agyunk képes megközelítőleg 50 ezer különböző aroma megjegyzésére.

5. A vörösvértestek könnyedén beutazzák egész testünket akár 20 másodperc alatt is.

6. Az emberi szem annyira érzékeny, hogy ha a Föld lapos lenne, 50 km-re tőlünk is látnánk egy kis lánggal égő gyertya fényét.

7. A testünkben előforduló sejtek körülbelül 90%-a nem „emberi eredetű”, azaz legtöbbjüket a gombák, illetve más baktériumok termelték.

8. Az emberi test izmai sokkal erősebbek, mint gondolnánk. Teljesítményüket a természet korlátozza, hogy ne sérüljenek maguk az izmok, illetve az inak. Ez a korlátozás feloldásra kerül, ha a vérbe adrenalin kerül. Ismertek olyan estek, amikor szélsőséges körülmények között embereknek sikerült hatalmas sziklákat, sőt, megtörtént olyan is, hogy autót felemelni.

9. Egy felnőtt ember teste 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 (7 oktillió) atomból áll.

10. Az emberi szem képes 10 millió különböző szín megkülönböztetésére is, és sokkal-sokkal több információ feldolgozására képes, mint egy távcső.

11. Mi vagyunk a legjobb hosszútávfutók a világon. Több ezer évvel ezelőtt az emberek úgy is vadásztak, hogy addig üldözték az áldozatukat, amíg az a kimerültségtől egyszerűen össze nem esett.

12. Testünk igazából enyhén világít a sötétben, de a fény, amit képes létrehozni, ezerszer gyengébb, mint amit a szemünk érzékelni képes.

13. A gyermekeknek átlagosan 60 csonttal többjük van, mint a felnőtteknek.

14. Amikor szerelmesek vagyunk, agyunkban ugyanazok az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) és hormonok szabadul fel, mint amik az amfetamin fogyasztásakor.

15. Az emberi test DNS-ének 50%-a megegyezik a banánéval.

16. Az emberi agy annyi villamos energiát képes előállítani, ami elég lenne egy átlagos lámpaégő működtetéséhez.

17. Egy átlagos ember egész életében, az összes ébrenléti idő 10%-át csukott szemmel tölti. Ennek az a magyarázata, hogy nagyon gyakran pislogunk.

18. Az emberi test legerősebb izmai a rágóizmok.

19. Ha az emberi agy számítógép lenne, egy másodperc alatt 38 ezer trillió műveletet lenne képes elvégezni. Összehasonlításképpen. a most létező legerősebb számítógép, ennek a mennyiségnek mindössze a 0,002%-át képes elvégezni.

20. Testedben minden másodpercben 25 millió új sejt termelődik.

21. Egy perc alatt képesek vagyunk akár 1000 szó elolvasására is.

22. Egy átlagos ember, élete során 19 kg-nyi bőrsejttől szabadul meg.

Ha testünkre úgy tekintünk, mint egy templomra, akkor ez a templom egészen egyedi a világon! Vigyázzunk is rá! Meséld el ezeket az érdekes tényeket barátaidnak, ismerőseidnek is, nekik is tudniuk kell, mennyire érdekes is az emberi test!