Az épületgépészeti rendszerek szerepe az ingatlanok értékében

kazán webshop

Az épületgépészet kulcsfontosságú szerepet tölt be mindennapi kényelmes életünkben. Ezek a rendszerek felelősek ugyanis a fűtésért, a tisztavíz-ellátásért, a gázellátásért és a szellőztetésért, de a biztonsági rendszereket is ide sorolhatjuk. De vajon milyen mértékben járulnak hozzá ezek a rendszerek egy ingatlan értékéhez? Ezt a témát járjuk körbe röviden jelen cikkünkben.

Műszaki előírások és szabványok

Minden azzal kezdődik, hogy az ingatlanban kivitelezett épületgépészeti rendszerek készülékei, alkatrészei egytől egyig jó minőségűek legyenek és megfeleljenek az előírt szabványoknak. Ez garantálja ugyanis a hosszú távú működést.

A Kazán WebShopon például kizárólag ilyen épületgépészeti termékek érhetők el, ugyanis még mielőtt forgalomba helyeznék, egy arra szakosodott cég előzetesen minden egyes terméket bevizsgál. A termékek mindegyike rendelkezik a Magyarországon és az EU-ban is elfogadott minősítéssel.

Fontos a karbantartás

Az épületgépészeti rendszerek igen nagy mértékben növelik egy ingatlan értékét. Ezek a rendszerek ugyanis hozzájárulnak az épület kényelméhez, energiahatékonyságához és fenntarthatóságához.

Nem elegendő azonban az adott – például – fűtési rendszer megléte. Az ingatlan értékét csakis a jól működő, karbantartott épületgépészeti készülékek növelik. Fontos tehát, hogy akkor is gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról, javításról, ha az adott lakásban, házban nem lakik senki. Így őrizheti meg az ingatlan az értékét, így tudjuk a jövőben jó áron értékesíteni azt.

Ellenkező esetben, vagyis amennyiben az épületgépészeti rendszerek javítása, karbantartása elmarad, úgy csökken az ingatlan értéke is. A hibásan működő készülékek és berendezések ugyanis ronthatják az energiahatékonyságot, csökkentve ezzel a kényelmi és biztonsági szintet.

Ingatlan értékesítés

Akár kiadó, akár eladó ingatlanról beszélünk, az érdeklődőknek biztosan fontos szempont lesz a lakás épületgépészete és a megfelelően működő háztartási készülékek megléte. Különösen a mai magas gáz- és energiaárak mellett fontos, hogy a rendszerek energiahatékonyan működjenek, ugyanis a vevők erre kiemelt figyelmet fordítanak. Hajlandóak akár nagyobb összeget is kiadni az ingatlanért, ha azt tapasztalják, hogy minden épületgépészeti rendszer megfelelően működik, karbantartott, így nekik ezzel nem lesz dolguk a beköltözéskor.