Balla Ede Zsolt kutató állítja: Csiga-biga gyerekdalban eredetileg égboltról van szó!

Balla Ede Zsolt szakrálisföldrajz-kutató szerint mégis csak nekünk volt igazunk, mikor azt fejtegettük, hogy a Csiga-biga mondókában az „ég a házad ideki” szövegrész nem azt jelenti, hogy tűzvész fenyegeti a csiga-bigát, hanem az égbolt alatt van a háza.

Aki esetleg nem tudja miről van szó, annak röviden elmondjuk. Pár napja jelent meg nálunk egy cikk, amelyben azt a témát boncolgattuk, hogy a népszerű „Csiga-biga gyere ki, ÉG a házad ideki” mondókában az „Ég” nem tüzet jelent (tehát nem a Csiga háza gyulladt ki) hanem az eget, az égboltot hivatott jelképezni.

„Csiga-biga gyere ki, égbolt a házad ideki”

Csiga-biga gyere ki,
ég(bolt) a házad ideki,
kapsz tejet, vajat,
holnapra is marad.

Cikkünk hatalmas port kavart a hazai médiában, mi több, egy „városi legendákkal” foglakozó közismert honlap is utánajárt a felvetésünknek (ez utóbbi portál képes volt egy (azaz 1) néprajzkutatót is megkérdezni ez ügyben), és azonnal HOAX-nak (álhírnek) kikiáltani a cikkünket. Szerintük nem az égboltra utal a mondóka, hanem a tűzre. Ha ők valamit másképp értelmeznek, akkor más már csak hazudhat (logika). Szerintük.

Most egy olyan videóra bukkantunk az interneten, amelyben egy neves magyar kutató, név szerint Balla Ede Zsolt azt fejtegeti, hogy a mondóka szerzője eredetileg nem a lángoló csigaházra gondolhatott, hanem a gyönyörű kék égboltra.

Nézzük meg ennek a kutatónak a videóját, és hallgassunk a szívünkre (na, meg persze a józan eszünkre), és ezek után alkossunk véleményt. Nekünk (akik az égboltra tettük le a voksunkat) vagy a hírportáloknak van igazuk, akik megpróbáltak a cikkünk után keletkezett népszerűség hullámaira felülni. Képesek voltak odáig is elmenni, hogy  az állítsák (most figyeljetek, szó szerint idézzük) „Az egész tehát nem más, mint szándékos történelemhamisítás„. – Mi van?? :)

Ha a videó megtekintése után még valakiben felmerül az a gondolat, hogy a híres gyerekmondókával a gyerkőcöket lángoló, felgyújtott csigával rémisztgetjük, annak vagy piromániás gondoltai vannak, vagy még mindig nem érti (vagy szándékosan nem is akarja megérteni).

Ezek után büszkén kijelenthetjük: – Mind rosszul tudtuk a mondókát!

Hát nem érdekes?