Beteg az orchidea gyökere? Ne dobd ki a növényt, ha jól gondozod, még megmentheted!

Az orchidea egy nagyon szép, de különleges törődést igénylő növény. Az orchidea állandó meghatározott hőmérsékletet, fényt és nedvességet igényel, meleg időszakban nagyon jól fejlődik.

Az orchidea gondozásával kapcsolatos problémák a hideg időszakban lépnek fel, ilyenkor a növekedése leáll, kevesebb tápanyagra és vízre van szüksége. Ebben az időszakban különleges törődést igényel, mert ellenkező esetben a gyökerei elpusztulhatnak.

Amikor a növény elhervad és az öntözés sem segít rajta, akkor azonnal cselekednünk kell, vizsgáljuk meg a növényt.

Az egészséges gyökerek sima felületűek és erősek, minél világosabb színű a gyökér a növény annál fiatalabb. Ha a gyökereit vízbe tesszük zöld színűek lesznek. Az öreg gyökerek szürke, vagy barna színűek. Az elrothadt, vagy elszárad gyökereket el kell távolítani.

A beteg gyökerek jelei:

  • sötét szín
  • sötét és nedves foltok
  • amikor megérintjük vizesnek tűnik

Az elrothadt vagy elszáradt gyökereket le kell vágni, 2-3 darab gyökér eltávolítása nincs rossz hatással egy jól gondozott orchideára. A gyökereknél a vágások helyét dörzsöljük be  őrölt fahéjjal.

A 20 foknál alacsonyabb és a 33 foknál magasabb hőmérséklet megakadályozza a gyökerek fejlődését. Az orchidea számára fontos az egyenletes hőmérséklet. Ha a növény gyökerei elkezdtek rohadni, akkor ne öntözzük, hanem a cserepével együtt állítsuk egy nagyobb edénybe, amelybe szoba hőmérsékletű vizet teszünk. 10 percig legyen benne, hogy megszívja magát vízzel. Majd vegyük ki belőle és hagyjuk lecsöpögni, mielőtt visszatesszük a helyére.