Diéta során hogyan védhető ki, hogy egyoldalúvá váljon az étkezésünk?

diéta

A diétától sokan azért tartanak, mert azt az egyoldalú, unalmas étkezéssel – a natúr csirkemellel és az íztelen köretekkel – azonosítják. Ez azonban csupán tévhit: az egészséges étkezés éppen hogy sokoldalú, és távolról sem arról szól, hogy folyamatosan éheztetjük magunkat. Az alábbiakban ezt kíséreljük meg bebizonyítani.

Mi is az a diéta?

A diétát és a fogyókúrát sokszor szinonimaként használjuk, holott alapvetően eltér a jelentésük. 

A diéta étrendet jelent, és számos fajtája létezik. Adódhat valamilyen betegségből, érzékenységből, ide tartozik például a laktóz- vagy gluténmentes, esetleg a koleszterinszegény étkezés. Létezik fehérjében, szénhidrátban, zsírban gazdag – vagy éppen szegény – formája, a célja pedig lehet súlyvesztés, vagy egyszerűen egy egészségesebb életmódra való áttérés. A diéta általában fenntartható egész életünkben, a fogyókúra inkább csak egy időszakos korlátozást jelent. Mondhatjuk tehát, hogy minden fogyókúra diéta, azonban nem minden diéta fogyókúra.

Az alábbiakban a diétának azzal a fajtájával foglalkozunk, mely az egészséges életmódot, valamint a súlyvesztést célozza.

Hogyan érhető el, hogy a diéta ne váljon unalmassá?

Számos módja van annak, hogy étkezéseinket változatossá és ízletessé tegyük, az alábbiakban a legjelentősebbeket foglaljuk össze. 

Étkezések tervezése

Az egyik legfontosabb lépés a diéta során az, hogy az egyes étkezéseket tervezzük meg előre. Így elkerülhetjük az impulzív evést, hiszen amikor nagyon éhesek vagyunk, hajlamosak vagyunk az első utunkba kerülő ételt elfogyasztani függetlenül attól, hogy az beilleszthető-e a diétánkba vagy sem. 

Az étkezési terv segít abban, hogy nyomon követhessük a tápanyagbevitelt, számon tarthassuk a kalóriafogyasztásunkat és biztosíthassuk, hogy többféle forrásból vigyük be a tápanyagokat. Étkezésünk változatosabb lesz és személyre szabottabb, ráadásul ha nagyobb mennyiségben, előre vásárolunk, költséghatékonyabbak is lehetünk.

A tervezés kezdetben hosszabb időt vehet igénybe, a befektetett energia azonban megtérül, hiszen gyorsabb lesz a bevásárlás és a főzés is, ezzel pedig nagy adag stresszt is levehetünk a vállunkról. 

Tápanyagok egyensúlya

A diéta elsősorban akkor tűnhet unalmasnak és egyoldalúnak, ha kevés összetevőből áll, a hízlalónak tartott ételeket pedig teljes mértékben száműzzük az étkezésekkor.

A tápanyagaink alapvetően szénhidrátból, proteinből (fehérjéből) és zsírból állnak. A kezdő diétázók hajlamosak azt gondolni, hogy a fogyás egyetlen módszere az, ha szinte kizárólag fehérjét fogyasztanak; ez óriási tévedés, a legfontosabb ugyanis a tápanyagok megfelelő aránya és mennyisége. 

A diétás étrend alapja az, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasszunk: ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, így hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. A szénhidrátbevitelt tehát alapozzuk ilyen termékekre, például teljes kiőrlésű gabonára, zabpehelyre, bulgurra, hüvelyesekre vagy korpára. Az egészséges étkezéshez ajánlott napi tápanyagbevitel 50-55 százalékát teszik ki a szénhidrátok, tévedés tehát, hogy ezeket kerülni kellene. 

Ne ragaszkodjunk az egyhangú, hagyományosan fogyókúrásnak számító fogásokhoz: az étkezés 15 százalékát tegye ki a fehérje, 30 százaléka pedig zsírokból álljon. Ahhoz, hogy az anyagcsere gyorsan működjön, a vitaminok megfelelően felszívódjanak, telítetlen zsírsavakat érdemes fogyasztani, a transzzsírokat pedig próbáljuk meg elkerülni.

Változatosság 

Ha már tudjuk, mely ételeket fogyaszthatjuk a diéta során, próbáljunk meg azokból mindennap egy kicsit különböző menüsort összeállítani. Már a fűszerezéssel is sokat változtathatunk az ételek ízén, de játszhatunk a színekkel is: a zöldségek és gyümölcsök árnyalatai sokszor árulkodnak a bennük található tápanyagokról, így minél több fajtából fogyasztunk, étkezésünk annál változatosabb lesz.

Egészségtelen ételek alternatívája

Természetes, hogy bár szigorúan betartjuk a diéta szabályait, néha mégis megkívánunk valamilyen hízlalóbb fogást. Ezeknek az ételeknek azonban szinte minden esetben létezik egészségesebb változata is! Készítsünk hamburgert teljes kiőrlésű zsemléből, esetleg pizzát tortillalapból: a lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. 

Csalónap

Ha egy születésnapi ünnepségre, esküvőre vagyunk hivatalosak, nyugodtan felejtsük el egy napra a fogyókúrát. Az eredményeinket nem fogja semmissé tenni egy kis botlás, ráadásul másnap sokkal nagyobb kedvvel térünk majd vissza a diétás ételekhez. 

Táplálékkiegészítők

Fehérjeporokat, proteinszeleteket ma már számtalan ízesítésben kaphatunk. Ezek nemcsak finomak, de a diétába is beilleszthetők, és akár egy teljes étkezést kiválthatunk velük, így mindenképp érdemes megismerkedni ezekkel a termékekkel.

Forduljunk szakértőhöz!

Ha úgy érezzük, hogy komolyabb akadályba ütköztünk, vagy egyszerűen nem tudunk olyan diétát összeállítani, ami hatékony, de változatos is, bátran keressünk fel egy hozzáértőt. Egy dietetikus sokat segíthet nekünk, de személyi edzőnk is rendelkezhet akkora tapasztalattal, hogy megoszthasson velünk néhány használható tippet.

Ne adjuk fel!

Ne felejtsük el, hogy a sikeres diéta nem egyszerűen arról szól, hogy hány kalóriát fogyasztunk el. Az egészséges szervezetnek változatos alapanyagokból készült ételekre van szüksége, de nekünk is egyszerűbb kitartani az elhatározásunk mellett, ha várakozással tekintünk az étkezésekre, mert tudjuk, hogy tényleg finomat eszünk. Egy kis tájékozódással és a fenti tippek megfogadásával olyan étrendet tudunk majd összeállítani, mely hosszú távon is tartható, és látványos eredményekkel jár.