Doktor Wong tanácsait lehetetlen bármilyen kategóriába besorolni. De ő csak nevet ezen.

Minden doktornak van saját meggyőződése, szemlélete az orvostudományról, a gyógyászatról. és ez így van rendjén. A vélemények változatossága teszi világunkat is sokszínűvé.

Wong doktor egy japán orvos, akinek sajátos elgondolása van arról, hogyan maradhatunk egészségesek. Tevékenysége világszerte szenzációként hatott a táplálkozástudományi szakemberek között.

Készítettünk vele egy nem túl hosszú interjút, melyből most megtudhatjuk, hogy könnyed humorral kell viszonyulni mindenhez, akkor az adott dolog biztosan sikerülni fog! Képzeld el, hogy odakerültél egy orvoshoz, akinek a módszereit messziről se lehet tradicionálisnak nevezni.

Wong doktor tanácsai

Doktor Úr, azt hallottam, hogy a test kardiovaszkuláris rendszerének gyakorlatokkal való erősítése növeli az élettartamot. Ez igaz?

A szíved azért van, hogy verjen. Mint minden szerv, ez is elfárad idővel. Ha arra kényszeríted a szíved, hogy nagyobb sebességgel verjen, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy hosszabb ideig fog szolgálni. Egy autózásból vett példával élve: ha a motort állandóan nagy fordulaton járatod, azzal, ez könnyen belátható, eredményesen csökkentjük annak élettartamát. Tovább akarsz élni? Szunyókálj többet.

Kevesebb alkoholt kell fogyasztanom, ha egészségesebb akarok lenni és szeretném elkerülni, hogy a különböző betegségek megfertőzzenek?

A bort gyümölcsből készítik. A sört malátából, komlóból és élesztőből. Még a Brandy is szőlőborból készül. Elképzelheted, mennyi hasznos tápanyag mellett haladsz el észrevétlenül, ha megtagadod magadtól azt a plusz egy pohárkát.

Hogyan számíthatjuk ki szervezetünk zsír-izom hányadosát, azaz a testzsír százalékot? Az elmúlt időben sokat töprengtem ezen, mert hát, rajtam is van egy kis felesleg…

Minden emberi testben van zsír. A testzsír százalék, azaz az aránya 1:1-hez kell legyen. Ha két tested lenne, akkor 2:1 lenne a helyes arány. Én ezt így gondolom.

Mik a rendszeres testmozgás előnyei? Hiszen az állandó fizikai tevékenység hasznos a test számára, ugye?

Az én filozófiám nagyon egyszerű. Ha a reggeli után nem fáj semmid, akkor ez már egy nagy plusz.

Mi a helyzet a károsnak tartott sült ételekkel? Elképzelni is félek ilyet a reggeli tojásrántotta helyett.

Egyáltalán nem értetted meg, amit mondtam. Miből készül a napraforgóolaj? Nem értem, hogyan lehet a napraforgóból készült étel „káros”?!

Egyért Ön azzal, hogy a csokoládé egyesen az alakunk, ellensége?

A kakaóbab a kakaófa termése. Én azt vallom, hogy ez egy olyan erőforrás a jó közérzetért, mint bármelyik más hasonló termés.

Nagyon szeretek úszni. Sok szakember azt mondja, hogy ez egy egyedülállóan hatékony módszer alakunk megőrzésére. Mit gondol Ön erről, Wong úr?

Mi a helyzet a bálnákkal? Azok egész nap csak úsznak és úsznak, hol az eredménye?

Sok időt és gondot fordítok arra, hogy az alakomat fenntartsam. Ön mit sportol?

A kör is egy forma, mint ahogy a gömb is. Nekem nincs bajom a saját formámmal.

Utolsóként, adjon, kérem, tanácsokat annak, aki törekszik arra, hogy egészségesen éljen!

Véleményem szerint az életnek nem szabad egy szomorú útnak lenni a sírba, mely során az utolsó napokig csak az egészségesen és tökéletes alakkal élünk. Én a következőképpen élek: az egyik kezemben egy pohár jóféle Chardonnay, a másikban pedig csokoládé. A testem megöregedett, de én csak hangosan felkiáltok: „Ez egy nagy kaland!”.

Érdekes tények:

  1. A japánok nagyon kevés zsírt használnak főzésre, és sokkal ritkább náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint a briteknél.
  2. A Mexikóiak sok zsírt esznek, mégis sokkal ritkább náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint a briteknél.
  3. A kínaiak nagyon kevés vörösbort isznak, és sokkal ritkább náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint a briteknél.
  4. Olaszországban viszont sokkal több vörösbor fogy, mégis sokkal ritkább náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint a briteknél.
  5. A németek sok sört isznak, sok virslit és zsíros ételt fogyasztanak, de még így is sokkal ritkább náluk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának aránya, mint a briteknél.

A legfontosabb az ésszerű megközelítés! Sokan annyira egészségesen akarnak élni, hogy közben elfelejtenek élni. Az élet pedig elszáll, visszafordíthatatlanul… Erre akart doktor Wong rámutatni ebben a könnyed stílusú interjúban.

A végleteket kerüld, néha engedj meg magadnak élvezetet is, az egészségre való feltétlen törekvés ne töltse ki a mindennapjaidat, mert így az élet unalmassá válik. Amennyiben osztod ezeket a gondolatokat, véleményeket ez életről, arról, hogyan (nem) kell élni, akkor oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is!