Egy bölcs tanár feltűnt a tanulóinak, hogy mindig nyugodt, mindig jó kedvű, soha nem látszik hogy stresszben van

Hogyan bánok a stresszel

Ebben a rohanó világban minden oldalról az információk sokasága ér el bennünket, amit az emberi elme képtelen feldolgozni az egyre fokozodó feladatok mellett. Ha az ember úgy érzi, hogy összeomlik feje felett a világ, képtelen megbirkózni, stresszről beszélünk. A stressz állapotában a test kizökken az egyensúlyból. A testünk sokkal okosabb, azt mi gondoljük. A stressz-reakció állapottal a szervezetünk természetes módon rendet akar teremteni.  

A gyomorgörcsök, fejfájások, agresszivitás, magas vérnyomás, fűlzúgás, álmatlanság csak kismértékű előjelei a stressz hatásának. A fokozodó hatás miatt a stressz hormonok adrenalin és noradrenalin „gondoskodnak“ arról, hogy a szív gyorsabban verjen, a vérnyomás emelkedjen, a légzés zavart legyen. A szervezetnek a megnövekedett aktiválása miatt több oxigénre van szüksége. Egyidejűleg a vér cukor és zsírtartalma megnő. Rövid időn belül a test a teljesítményének a csúcsára ér. 

Negativ stressznél a cukor és a zsír felhasználatlanul kering a véráramlatban. A folyamatosan megnövekedett vérzsír értékek az artériákban lerakódásokat idéznek elő. Az állandóan magas adrenalin szint és az azzal összefüggő ACTH-adeni-corcitotrop hormon a teljes kimerüléshez vezet. Sőt ezek a negatív hormonok amikor a szervezetet a csúcsteljesítményre kényszerítik, a függőséghez vezetnek, drogokként hatnak. Ennek az álladó jelenléte olyan negatív hatással van a szervezetre, hogy a stressz fokozódásával egyenes az út a stroke-hoz, szívinfarktushoz, vagy a temetőbe. 

Kilátástalanság, megoldatlannak tünő helyzetek, kiégés az oka annak, hogy Magyarországon naponta 200 ember kisérel meg öngyilkosságot. Iszonyatosan magas szám.

Mi a megoldás? Van-e rá egyáltalán megoldás?

A stressznek három fajtáját tudjuk megkülönböztetni:

fizikai stressz, mint pl. balesetek, sérülések, trauma
vegyi stressz, mint pl. baktériumok és vírusok, nehéz fémek,
emocionális stressz mint pl. nyugdíjba vonulás, financiális problémák, élettárs elveszítése.

Minden egyes faktor a szervezetet kibillenti az egyensúlyból. A egyes szervezet rövid ideig ki tudja bírni a stresszt. Pl. ha egy szarvast egy farkas kerget. Amikor a szarvas el tud menekülni a farkas elől, kb. 15 perc múlva már nyugodtan legel. Ez egy rövid ideig tartó stressz volt. Ennél a stressznél a szarvas rendkívül sok energiát mobilizál, hogy menekülni tudjon. Nagy mennyiségű vegyi anyag szabadul fel a mellékveséből és aktiválja a küzdelem – vagy menekülés reakcióját. Ezt a szimpatikus idegrendszer. Amikor az energia aktiválásra kerül és az egész testen keresztül áramlik, a szarvas a külső körülményekre koncentrál és vagy megfutamodik vagy küzd. Minden szervezetben megtalálható ez a mechanizmus,ez  a túlélés mechanizmusa. 

Az ember valami különleges lény

Az elmúlt dolgokon gondolkodik, rágódik. Vissza tud emlékezni a múlt eseményeire. Már az, hogy a múlton gondolkodik, stressz-reakciót válthat ki csupán a gondolatokkal. Nem sokáig bírja a szervezet a túlterhelést, egyenes úton halad a betegség felé. 

Két szerzetes sétájuk alatt találkozott egy nővel, aki a folyón segítség nélkül nem tudott átkelni. Minden gondolkodás nélkül az egyik szerzetes a vállára tette a nőt és átvitte a folyó túlsó partjára. Csendesen bandukoltak tovább a szerzetesek. Jóval később megjegyezte a másik szerzetes, hogy mi fogadalmat tettünk, hogy semmilyen nőt nem érintünk meg, és te ezt  a nőt egyszerűen a válladra tetted. Az első szerzetes így válaszolt: egy órával ezelőtt letettem a nőt a folyó másik partján, de te még mindig őt a válladon hordod.

A stressz népbetegséggé vált

Kivétel nélkül szenvedünk alatta. Egyben azonban meg tudunk egyezni, hogy a stressz egészségtelen. Sokan megpróbálnak megoldást találni a stressz redukálására, holott igazából senki nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mi is a stressz. Egy 21. századi szörnyeteg.

Mint az a bevezetésben írtam, a stressz beteggé tesz. A túl sok munka is stresszt csinál. A legfontosabb feladat, hogy az ember elkerülje a stresszt. 

Valójában a stressz egészséges, hiszen a testünket egyensúlyban tartják, a stresszhormonok Persze ezt a fenomént pozitívan és negatívan is tudjuk nézni. Ha azt nézzük, hogy a tűz ereje a gyertya számára pozitív, de egy ház leégése viszont negatív, ezt a tüzet nem lehet ellenőrizni mely mindent a föld színévé tud tenni.

Az, hogy a sok munka okozza a stresszt, ez nem állja meg a helyét. Stressz nem csak a körülmények miatt keletkezik, hanem az, hogy mit csinálunk ebből a körülménnyel.
Ghandiról írták, hogy 70 éven felül is képes volt probléma mentesen 16 órát dolgozni – stressz nélkül. Hogyan lehetséges ez? A titok mögött az bújik meg, hogy csak egy dologra koncentrált. Az igazi zsenik teljes egészében arra az egy dologra koncentrálnak, amivel abban a pillanatban foglalkoznak, aztán ezt kitörlik a fejükből és jön a másik dolog. 

A legnagyobb probléma, hogy az emberek nem tudják a gondolataikat a saját uralmuk alatt tartani. Mialatt megpróbálnak egy feladatot elvégezni, arra gondolnak, hogy tegnap mit felejtettek el csinálni és hogy mi lesz a következő feladat amit meg kell oldaniuk. A gondolataik össze vissza járnak. Naponta az embernek körülbelül 50.000 és 70.000 gondolata van. Még elgondolni is nehéz, ha ezek a gondolatok szabadon száguldoznak, hova tud ez vezetni. Ahhoz, hogy egy stressznek pozitív jelentése legyen, ellenőrizni kell a gondolatainkat. Ez azt jelenti, hogy arra a dologra visszük a gondolatainkat, amivel a jelen pillanatban fokszáltan foglalkozunk. 

A stressznek testi tünetei is vannak, ezt letisztáztuk. A stresszt nem tudjuk kivédeni, aki ezt megpróbálja, az előbb utóbb oda jut, hogy sokkal hamarabb túlterheltnek érzi magát. Pont az ellenkezőjét éri el.

Stressz nélküli élet nem létezik. Ezért fontos megtanulni, hogyan lehet a stresszt kezelni. Aki saját magát vizsgálja rájön arra, hogy mikor uralkodik el rajta a stressz. Két testi jele van, azt egyik, hogy a vállakat az ember stressz hatására mindig feljebb és feljebb viszi. Figyeljenek meg egy stresszes embert, stressznél meg lehet állapítani, hogy a vállai magasabban vannak, mint nyugodt állapotban.
A másik testi jelenség, hogy az ember az állkapcsát összeszorítja. Hosszabb autózásnál ezt meg lehet figyelni. Nyugalmi állapotban az állkapcsok lazák.

Van megoldás a stressz feloldására? Igen van. Vannak olyan szabályok, melyek betartása szükséges ahhoz, hogy a stressz feloldásra kerüljön. Alapvető, hogy a kontrollált stressz egészséges és pozitív hatása van. Ezek azok a szabályok, melyeket ajánlani tudok:

Egy bölcs tanár feltűnt a tanulóinak, hogy mindig nyugodt, mindig jó kedvű, soha nem látszik hogy stresszben van.

A bölcs tanár felelete:
Ha állok akkor állok,
Ha megyek akkor megyek
Ha futok akkor futok.

De hát ez nem lehet az a titok, hogy hogyan tudja a stresszt feldolgozni. Miért vagyunk mi mindig feszültek, miért jövünk könnyen stressz szituációba, holott nekünk sokkal kevesebb a munkánk – így a diákok

A bölcs tanár válasza így hangzott:

Lehetséges, hogy az a probléma, ha álltok akkor mentek,
ha mentek akkor már futtok,
ha futtok akkor már a célnél vagytok. 

Arra a dologra való koncentrálás, amit éppen az ember cselekszik. Ha eszik, akkor egyen és ne olvasson vagy mobilozzon közben. Egyszerre csak egy dolgot csináljon. Az öröm titka az, ha az ember teljes egészében a jelen dologra koncentrál amit éppen tesz.

A kellemes munkatempónál jól érzi magát az ember. 

A legfontosabb a napi tervezés. A világot sem egy nap alkották meg. Azok az emberek akik az előző nap estéjén vagy a nap reggelén összeírják a feladatokat, és a lista alapján végzik az előttük álló munkát,  kényelmesen el tudják végezni, mivel egyik feladatról a másikra haladnak.

A legkedvesebb emberek is tudnak idegesítőek lenni, így a munkavégzésnél fontos a zavaró tényezők elkerülése, 

A pontos érkezéshez szükséges, hogy az ember elég időt tervezzen be. Ha ez nem történik meg, stresszbe kerülhet az ember.

A túlzott nagyravágyás és a perfekcionizmus is stresszt tud teremteni.

Milyen jó érzése van az embernek, ha valamit sikeresen el tudott végezni. A boldogság érzése lazítást csak tovább tudja fokozni. 

Völgyben lenni is kellemes érzés, viszont a helycsúcsáról szebb kilátás van a tájra. 

Amikor valaki a  fontosság érzését kelti, csalódottságot és sértődést tud okozni másoknak. 

Ha elvárások nélkül megy valahová az ember, a csalódástól meg tudja magát kímélni. Az az érzés, hogy az ember kellemesen fogja magát érezni, máris megteszi a hatását.  

Ha az ember az energiáját a jelen pillanatra fordítja, a jövője miatti aggodalom elmúlik. 

Az íróasztalon lévő rend elősegíti, hogy az ember jobban tudjon a munkájára koncentrálni. 

Ha az ember élvezi a munkáját, automatikusan jön az öröm. A rutinszerü munka nagy megelégedettséget is jelent. 

Aki gyakrabban tart hosszabb szünetet, jobban tudja a munkáját végezni.

Állandó ellenőrzés feszültséget eredményez, ami alatt lehetetlen hosszú időn keresztül hibamentesen dolgozni. A lazítás megnöveli a teljesítményt. 

Ismert, ha az ember a jelenlegi munkájára koncentrál hibamentesen tud dolgozni és nagyobb teljesítményre képes. 

Az ember teljesítőképessége véges. Lehetetlenség, hogy minden ember mindent egyedül csináljon.  A beosztottaknak átadott  munka és felelősség, az  irányításba való bevonás érdekeltséget teremt és  a nagyobb teljesítményre ösztönöz. 

A munkavégzés rutinszerűen kell, hogy történjen. A napi fegyelem segít ahhoz, hogy az ember a belső egyensúlyát megtalálja. 

Aki nevetni tud, az az ember a világ királya. 

Pár évvel ezelőtt az emberek nem voltak úgy elérhetőek telefonon, mint a mai világban. Milyen érzés lenne, ha a mobilja ki van kapcsolva és nyugodtan tud aludni?

Milyen kellemes sok ember számára a szabad időben kedvtelésnek élhet, kirándulhat, vagy éppen kényeztetheti saját magát. 

A nyugalom egy természetes állapot. Az emberi szellem gondolatról gondolatra tud ugrálni. Nem arról van szó, hogy uralja a szellemét, hanem arról a szellemtől uraltatja saját magát. Ennek sok lehetősége van, pl az imádkozás. A meditáció célja a gondolat nélküliség, a tudatos csend. Az önhipnózisban a különböző transz technikák segítségével magát viszi el az ember egy nyugalmi állapotba és vizualizálás segítségével el tud egy képet képzelni, pl. minden szituációban nyugodtan tud maradni. A vizualizációnak óriási szerepe van a célok elérésében. Mindennapos önhipnózissal meg tudja az ember valósítani azt a célt, hogy ténylegesen le tudja győzni a stresszt. 

Réges régen él egy nagyon bölcs ember, aki messze földön is híres volt, hogy minden kérdést meg tud válaszolni. Két fiatal elgondolta, hogy próbára teszik az öreget. Fognak egy madarat, a kezükben hátra teszik és megkérdezik az öreget, hogy a madár életben van-e még, vagy már döglött. Ha az öreg azt mondja, hogy életben van, akkor gyorsan kitekerik a nyakát és megmutatják, hogy már döglött. Ha azt mondja, hogy döglött, akkor megmutatják, hogy életben van. Így is tettek. Odamentek az öreghez és feltették a kérdést, hogy a madár életben van-e még vagy már döglött. Az öreg rájuk nézett és azt monda, a döntés a te kezedben van. 

Te döntöd el, hogy mit teszel az életeddel, egyedül te!

Marton Ildikó
Pszichológus pszichoterapeuta és hipnózisterapeuta
Hipnoterápia oktatás: http://www.hipnopower.hu/

Komplementer hipnózis oktatás
a megelégedettséghez és az egészséghez
Korára, saját problémáira és körülményeire tekintet nélkül a mélylélektani hipnózisterápia segíti Önt automatikusan abban, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb és egészséges életet éljen, valamint abban, hogy másoknak is segítsen.