Egy híres pszichológus nyilatkozott arról, hogyan néz ki az a személy, aki nem szeret téged

Anna Kirjanova Oroszország egyik legjobb pszichológusa. Ugyanakkor Kirjanova sok ember számára ismert, úgy is, mint TV-műsorvezető, megannyi könyv, cikk, bejegyzés, sőt még vers szerzője. Ma úgy döntöttünk, hogy megosztjuk olvasóinkkal Anna Kirjanova egyik szokatlan jegyzetét arról, hogy mi is igazából az „ellenszenv”.

Az ellenszenv az, amikor nem tudsz valamit megakadályozni. Beszélsz, nevetsz, ölelsz.

Ne beszélj a vívódásaidról. Ez ostobaság és nem vívódás. Nem szabad kérned sem. Meg kell értened, hogy ez most nehéz helyzet. És különben is, miért van szükséged erre? Nem szabad arra sem várni, hogy valaki segítsen. Egy felnőttnek önállóan kell megbirkóznia a problémáival. Még akkor is, ha fiatal. Ez már elegendő életkor. És ha már harmincöt elmúlt, egyenesen öreg is. Ekkor már kár is úgy kiöltözni.

Az ellenszenv az, amikor nem vitatkoznak veled, de már nem is dicsérnek. Nem vesznek észre. Amikor kellemetlen egy közelálló emberrel együtt enni, mert azt mondhatja, hogy sokat eszel. Az ember, aki főz, enni fog, és nem mond semmit. És nem veszi észre az olyan erőfeszítéseket sem, amikor virágot teszel a vázába. Az ellenszenv az, amikor semmit sem szabad. Amikor idegesítesz, zavarsz, macerálsz, ostobaságot beszélsz, az agyára mész. ülj békésen a sarokban, és amikor hívnak, menj vele sétálni. És ne siránkozz, ne nyafogj, ne jajgass. Csak ülj és békésen várj. Amikor nem is védekezik, és azt mondják: saját maga miatt van; ez az ellenszenv.

Amikor semmit nem adnak; ez az ellenszenv. Ha sajnálja rád a pénzét, az ellenszenv. Ez nem gyűlölet. Ez néha még rosszabb, mert gyűlölni lehet valamiért, például irigységből. Erre lehet választ adni, vagy csak figyelmen kívül hagyni. De az ellenszenv csak úgy van.

Bár azt mondják: „Persze, hogy szeretlek, csak hagyj békén, törődj a magad dolgával!” Ez az ellenszenv. Amitől sokan meghalnak. Különösen az idősek, a gyerekek és a kutyák. És felnőttek, akik védtelenek és érzékenyek. Az ellenszenv félelmetes, kínos, szorongató és förtelmes emberré tesz, aki attól tart, hogy mindent elront, akadályoz, bosszant… Semmit sem lehet tenni, mert vannak erők, melyekkel mi nem tudunk zöld ágra vergődni. Vagy, hogy világosan megértsük: ez ellenszenv, nem szeretet.