Építőipari munkások véletlenül olyan leletre bukkantak, amitől a régészek szava is elakadt!

Spanyolországban nemrégiben építőipari munkások bukkantak hatalmas mennyiségű római pénzérmére. Az andalúziai Tomares városában éppen vízvezetéknek ástak árkot, amikor megtalálták a hatalmas fogást.

A pénzérmék súlya nagyjából 590 kg és 19 edényben tárolták őket. Az edények némelyike teljesen ép állapotban volt, míg néhány már darabokra tört az idők során. A Huffington Post szerint a lelet egyrészt az érmék mennyisége, másrészt érintetlenségük miatt jelentős, hiszen többségük verdefényes állapotban van.

Néhány érme többnyire bronzból készült, valószínűleg ezüsttel vonták be. A szakértők becslése szerint az értékük több millió euróra tehető. A régészek szerint az érmék a 3-4. századból valók, mivel rajtuk Maximianus és Konstatin császárok láthatók. A spanyol tudósok arra még nem tudtak választ találni, hogy miért helyeztek el ilyen rengeteg érmét egy helyen.

A Washington Post szerint az érméket feltehetően adófizetésre vagy katonák zsoldjának szánták. A lelet történelmi jelentősége miatt az építési munkálatokat felfüggesztették, míg a helyszínen ásatások zajlanak.