Érdekes dolgok, amelyek Japánban történnek az iskolákban

  1. Első és Hatodik osztály között az iskolában „a józan ész útját” tanítják meg a gyermekeknek. Vagyis megtanítják őket a viselkedésre, tisztelettudásra!

2. A 7-ik osztály előtt egyetlen gyermeket sem buktatnak meg az iskolában, a tanítás a lényeg. A gyermekek érdeklődését szeretnék felkelteni, hogy minél több érdekes és fontos dolgot megtaníthassanak nekik.

3. A japánokat gazdag társadalomnak tartják, a legtöbben mégsem alkalmaznak dadát a gyermek mellé, mert az a véleményük, hogy a szülők feladata a gyermek oktatásával foglalkozni, ami otthon kezdődik.

4. A diákok napi 15 percen át az iskolát takarítják, a tanárokkal együtt, hogy kialakuljon a tisztaság iránti vágy bennük, valamint ne legyenek közömbösek a szemeteléssel szemben.

5. A japán diákoknál mindig van egy fogkefe, így az iskolában is fogat mosnak étkezés után, kicsi koruktól kezdődően beléjük nevelik a tisztaság iránti vágyat, valamint azt, hogy figyeljenek magukra.

6. A tanárok a diákok előtt 30 perccel étkeznek, hogy biztosak legyenek benne, az étel friss és finom. A gyerekeket az ország jövőjének tartják, ezért nagyon figyelnek az egészségükre, biztonságunkra.

7. A szemetes „tisztasági mérnök” pozíciót tölt be és a fizetése 5000 – 8000 dollár közötti. A munka betöltéséhez szóbeli és írásbeli vizsgát is tenniük kell az állásra jelentkezőknek.

8. A mobiltelefonok használata tilos a vonatokon, éttermekben és a zárt helyiségekkel rendelkező közös terekben, elvárják, hogy ilyenkor csendes üzemmódra állítsák a telefonokat az emberek.

9. Ha elmész egy svédasztalos étterembe Japánban, azt láthatod, hogy mindenki annyi ételt tesz a tányérjára, amit vélhetőleg el is tud majd fogyasztani. Figyelnek rá, hogy ne legyen ételmaradék, nem szeretik, ha a tányérokon kidobandó étel marad.

10. A vonatok átlagos késési ideje évente 7 másodperc!