Gránát kő, a királyi megjelenésért: így hordták régen

gránát kő
gránát kő

Ragyogó mélyvörös elegancia, életerő, bátorság, szenvedély árad belőle. Pajzsokat raktak vele ki, vérkeringést élénkítettek vele, koronázási ékszerek köve volt. 2016-ban az év ásványává választották. Ékszer, ipari ásvány vagy gyógykristály? Ismerjük meg közelebbről a gránátkövet, ami…

…erős…

A gránát elnevezés pontosabban egy ásványcsoportot jelöl mintsem egy kifejezett ásványtípust. A gránátok olyan szilikátok, melyeknek általános képlete X3Y2Z3O12, ahol X általában vas, magnézium, kálcium vagy mangán; Y alumínium vas vagy króm; a Z betű pedig a sziliciumnak, O pedig az oxigénnek felel meg. Jellegzetes a gránátszerkezet, melyben a szilikáttetraéderek     [az (SiO4)-ek]  egymással nem kapcsolódnak, ami miatt a gránátok a szigetszilikátok közé tartoznak. Ez a szerkezet nagy nyomásállóságot biztosít neki, aminek köszönhetően nagy mélységig (kb. 670 km mélyen, közel 2000 C° fok hőmérsékleten, 25 GPa nyomáson is) stabilis.

Ez a szívós kincs vegyileg is nagyon ellenálló, ezért a földtörténet során bekövetkezett lemezmozgások során egyes helyeken kiválltak az anyakőzetből, és sodródtak folyókkal, esővízzel, melynek eredményeként a legélesebb kristályog is gömbölydedre kerekedtek. Nevét is innét kapta (granum latinul szemet, magot jelent). A névadáshoz a gránátalmának is köze van. A gyümölcs latin neve: malum granatum, utalva a benne található magvakra, melyek színe hasonlít a drágakőéhez.

…okos…

A gránátkristályok képződése nem egy emberöltőt vesz igénybe. Évmilliók, évtízmilliók alatt fejlődnek ki az anyakőzetükben, miközben magukba szívták és elraktározták a képződési környezetük változásait igazoló jeleket, amiből tudósok megállapíthatják a pontos képződési körülményeket és folyamatokat. Így egyfajta földtörténeti tudtudósítóként is szolgálatot teljesít a mai időkben.

…kemény…

A gránát szerencsére nem tartozik a legritkább ásványok közé, ezért nagyszerű fizikai és kémia tulajdonságait az ipar is hasznosíthatja. Elsősorban homokfúvásos felülettisztítás, vízsugaras vágásnál, valamint csiszolópapírként alkalmazzák. Tengerpartokon feltorlódhat gránáthomok formájában, melyekből alacsonyabb minőségű, de olcsóbb gránátok nyerhetők ki.

… egy drágaság…

Született hiúságunkat igazolván, az emberek először nem technikai célokra használták ezt az általában vörösen csillogó ásványt. Ékszerként, védőkőként alkalmazták. Nagy becsben tartották már a középkorban is. A segítség kövének nevezték. Kifejezetten fontos eleme volt a katonák fegyverzetének. Harcosok díszítették vele pajzsukat, kardjuk markolatát, mert úgy tartották, hogy oldja a félelmet és a szorongást. Emellett védelmező talizmánként is szolgált a fegyverekbe illesztett gránát veszélyt elriasztó ereje miatt. Fokozta a bátorságot, serkentette a túlélési ösztönt és a hitet.

… fizikális gyógyító…

Mint minden kristály, ő is nagyszerű gyógyerővel rendelkezik. Elsősorban a gyökércsakrával hozzák kapcsolatba. Szent Hildegrád már a 12. Században gyógykristályként alkalmazta, mivel könnyen elérhető volt a szerényebb körülmények között élők számára is. Serkenti az anyagcserét, mely alapfeltéte a szervezet regenerációjának, így az öngyógyítás folyamatának is.Új energiákkal tölti fel a megújulást elősegítő szerveket, mint a szívet, tüdőt, májat és fokozza a vérképzést. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, gyógyítja a gerincet, Serkenti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását és hasznosulását, mellyel közvetetten erősíti a csontokat. A gyökércsakrára erőteljesen ható kristályként növeli a potenciát és gyógyítja a nemiszerveket. 

… a lélekgyógyító…

Fizikális testünk mellett szellemünk állapotáról is gondoskodik a gránátkő. Mélyrehatóan serkenti az agyműködést, s az előző élet felidézéséhez is hozzájárul erejével. Feltölti viselőjét új energiákkal, bátorsággal, hittel, ami nem csak a fizikai, de a lelki tusák megvívásához is elengedhetetlen. A szorongást oldja, de a szerelmet, a hűséget fokozza.

… sokszínű…

Bár legismertebbek a piros-vörös (pirop, almandin), narancsvörös (spessartin) színekben pompázó gránátok, a természet smaragdzöld (uvarovit), sárgászöld (demantoid), sárgásbarna (topazolit) és fekete (melanit) változatokkal is kiegészítette a gránátok sorát.

….és a miénk is lehet egy gyönyörű darabja, ha jó helyre kattintunk: Ékszerakció.hu!