ESTA USA Vízummentességi Programról néhány szóban

estavisa
estavisa

Már korántsem olyan körülményes elutazni az Egyesült Államokba, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Az ESTA USA Vízummentességi Program jelentősen megkönnyíti a belépést az USA területére. Erre azonban csak azon országok állampolgárai jogosultak, amelyek szerepelnek a VWP (Vízummentességi Program) listáján. 2009. január 12-től kezdve Magyarország is ezt a listát gyarapítja.

Hogyan működik az ESTA USA Vízummentességi Program?

Érthető módon nem sokan szeretnek hivatalos helyekre, különféle okmányok beszerzése után járkálni. A sorban állás, a bürokrácia és az akadozó ügyintézés sok stresszel jár együtt. Az ESTA USA Vízummentességi Program viszont remekül át van gondolva. Korszerű módon, az interneten keresztül megoldható az engedély beszerzése. Az űrlap kitöltése egyáltalán nem nagy ördöngösség. Csupán meg kell adnunk a szokásos személyes adatainkat és az automatizált rendszer megállapítja az illető jogosultságát az Egyesült Államokba, ahol 90 napig tartózkodhat.

Mi alapján dönt a rendszer?

Életrajzi kérdésekre kell válaszolnunk értelemszerűen őszintén. Kellemetlen incidensben lesz része annak, akit az amerikai vámhivatal emberei fülelnek le a belépéskor történő ellenőrzés során. Aki nem áll körözés alatt és nincs kapcsolatban semmilyen terrorszervezettel, az valószínűleg megkapja elektronikus úton az ESTA USA Vízummentességi Program által kibocsátott engedélyt. Ez viszont még nem garantálja a feltétel nélküli belépést, mert ha a vámtisztnek jó oka van rá, akkor megtagadhatja azt.

Miként történik az ESTA engedély érvényességének ellenőrzése?

Nem kötelező azonnal felhasználni, mivel 2 évig érvényes, viszont amikor szükségessé válik a beutazáshoz, akkor fontos az ESTA engedély érvényességének ellenőrzése. Ez rendkívül egyszerűen megoldható interneten keresztül az estavisa.hu weboldalon. A szükséges adatok megadását és egy minimális díjbefizetést követően bármikor visszakereshető a már meglévő engedély. Ezáltal egyszerűen és gyorsan, bárhonnan megoldható az ESTA engedély érvényességének ellenőrzése.