Érdemes ősszel is belevágni a generálkivitelezésbe?

generálkivitelezés
Az építkezések szempontjából az időzítés alapvetően befolyásolhatja egy projekt sikerét, illetve hatékonyságát. Az építkezés lehetőségén ősszel sokan elgondolkodnak, így cikkünkben azt járjuk körbe, hogy vajon tényleg érdemes-e szeptember körül belekezdeni a kivitelezésbe. Nézzük meg azt is, hogy milyen eltéréseket tapasztalhatunk árban, időben és a munkafolyamatok területén. Melyek az előnyei és a hátrányai az őszi generálkivitelezéseknek?

Miért előnyös az őszi építkezés?

Ősszel az időjárás sokkal stabilabb, így lehetővé teszi azt, hogy a munkálatokat folyamatosan végezzék el, szinte leállás nélkül. A hőség eleve kiesik és az esős napok száma sem túl sok. Ebben az évszakban kevésbé valószínű, hogy nem fog kedvezni az időjárás a projektnek. A turisták és a nyaralók száma csökken, így sokkal kevesebb zavaró tényezővel kell számolnunk, ha például egy turisták által sűrűn látogatott helyen folyna a generálkivitelezés. Az építőipar a nyári időszakban dübörög, hiszen ekkor a legnagyobb a kereslet iránta. Ha ősszel vágunk bele, akkor már sokkal könnyebben találunk olyan generálkivitelezőt, akinek van szabad kapacitása. Egy másik fontos szempont a páratartalom, amely, ha alacsonyabb, akkor az elősegítheti a festést és a gipszkartonozást, hiszen ezek nedvességre érzékeny munkálatok.

Melyek lehetnek a hátrányai?

Az ősz általában hűvösebb, ami korlátozhatja némiképp az építkezést és esetleg az alkalmazottaknak is kényelmetlenebb lehet, mint például nyáron. Ősszel már rövidülnek a nappalok, azaz sokkal hamarabb kell számolnunk a besötétedéssel. Ekkor vagy megoldjuk a helyszín megvilágítását, vagy sokkal rövidebb ideig lehet a munkálatokat végezni.

Tapasztalhatunk-e bármilyen eltérést az árakban, vagy bárhogy, ha ősszel vágunk bele a projektbe?

A generálkivitelezés árak évszakonként eltérhetnek, hiszen sokszor a kereslet és a kínálat befolyásolhatja. Nyáron sokkal nagyobb a kereslet, így a költségek növekedhetnek. Ősszel és télen azonban megnyugszik egy kicsit a piac és az árak is lejjebb mennek. Ha a munkafolyamatokat vesszük górcső alá, akkor elmondható, hogy télen például érdemesebb a beltéri munkálatokra összpontosítani és a kültéri munkákat tavasszal, nyáron vagy ősszel elvégezni. Ősszel történő kivitelezés esetén nincs szükség az adott helyi éghajlat vizsgálatára, mivel az ország területén egységes az időjárás. Ezért nyugodtan megkezdhetjük a kivitelezést az őszi időszakban. Azonban nemcsak az évszaktól, hanem a megfelelő szakemberek és tervezési folyamatok alkalmazásától is függ, hogy milyen költségekkel jár a generálkivitelezés. A kivitelezési projekteket a legjobb szakértőkkel és hatékony tervezéssel kell végrehajtani. A generálkivitelezés során kulcsfontosságú a szakértelem és a megfelelő szemlélet. Europabau a generálkivitelezés területén elismert szolgáltatóként az Ön projekjeinek hatékony és minőségi kivitelezését garantálja.