Európa öt legszebb karácsonyfája! Mintha csak a mesében lennénk…

Közeleg a legfontosabb keresztény ünnep, a Krisztus születésének napja, azaz a karácsony. Európa nyugati részén már nagyban készülődnek erre a meghatározó ünnepre. Most olvasóink figyelmébe ajánlunk egy rövid összeállítást Európa öt legszebb karácsonyfájáról.

Tallinn (Észtország)

Az észt főváros legfőbb terén, a városháza előtt idén jubileumot ünnepelnek, hiszen eme helyen ebben az évben állítanak 575. éve karácsonyfát. A hatalmas fenyőfát rengeteg LED-izzós füzér és különböző méretű, vörös és arany gömbök teszik meseszéppé.

Sok történész állítja, hogy pont ezen a helyen állítottak először a világon karácsonyfát a megváltó születésének napján. A városháza téren ezenkívül hatalmas ünnepi piac is van, a helyiek és a vendégek legnagyobb örömére és amíg az apróságok a Tél apó házában vendégeskednek, a felnőttek egy-két pohár forralt borral melegíthetik fel magukat, de megkóstolhatják a tradicionális helyi ételeket is, amelyeket karácsony tiszteletére készítenek.

Majna-Frankfurt (Németország)

Ezen hatalmas Majna melletti város főtere, a Römerberg már november 27-e óta várja a látogatókat hatalmas, harminc méteres karácsonyfájával. Ez Németország egyik legnagyobb karácsonyfája, ennél nagyobb csak Dortmundban van. Egy ilyen hatalmas fának nem csak a magassága csodálatra méltó, de a kora is, tudniillik egy ilyen fa 125 éves! Súlya pedig kilenc tonna.

A legszebb kilátás a térre a Szent Miklós templom tornyából nyílik. Körös-körül a hatalmas karácsonyfa közelében piac terül el, ahol különleges házi készítésű marcipánt és burgonyás palacsintát kóstolhatnak meg a vendégek.

Bécs (Ausztria)

November 18-ától, a bécsi városháza előtt kétezernél is több égő teszi még csodálatosabbá az alpesi köztársaság hatalmas, 25 méteres karácsonyfáját. Ausztriában van egy szokás, miszerint a fővárosnak, Bécsnek a kilenc tartomány ad minden évben karácsonyfát. Ebben az évben Vorarlberg tartományt érte ez a megtiszteltetés és ennek megfelelően Vorarlberg tartománynak a kormányzója kapcsolta fel a karácsonyfa fényeit. A karácsonyfa felállítása egyben az ünnepi vásár kezdete is, ahol híres osztrák ételeket és italokat kóstolhatnak meg a vendégek.

Akinek kedve van, nyitott korcsolyapályán róhatja a köröket korcsolyájával. A karácsonyfa alatt minden nap este hatkor a vásár látogatói különböző bécsi kórusok énekét hallgathatják meg.

Prága (Csehország)

A cseh főváros Óváros terén felállított karácsonyfa körül 16:30-tól kezdve óránként ünnepi, zenés-fényjátékos műsort láthatunk. A színes fénykavalkádot olyan híres cseh zeneszerzők, mint Bedřich Smetana és Vadim Petrov dallamai kísérik. A mostani fa 23 másik fenyőfa közül került kiválasztásra, hogy a főváros dísze lehessen. 22 méter magas, és 66 évig várta egy magánterületen, hogy 60 km-t utazva a 2017-es év legszebb cseh karácsonyfája lehessen. December másodikától ezernél is több égő fokozza pompáját.

Vilnius (Litvánia)

Hiába nagyon szép a cseh karácsonyfa, az European Best Destinations nevű honlap szerint az idei év legszebbje mégis a litván főváros karácsonyfája lett. A balti főváros Dóm terén álló gyönyörű fának először december elsején kapcsolták fel a fényeit. Egészen hihetetlen, ötvenezer égővel és majdnem ezer egyéb karácsonyfadísszel tették még csodálatosabbá. Rápillantva, az embernek az az érzése támad, mintha gyermekkora meséinek egyikébe pottyant volna.

Maga a lucfenyő egy hatalmas elektromos égők hálójából kialakított kupola alatt helyezkedik el. Fénye annyira erős, hogy még repülőről is látni! A karácsonyfa körül, mindösszesen két és fél négyzetkilométernyi területen ünnepi vásár is található.