Ezek a legkeresettebb ferdehátú használt autók

ferdehátú használt autó

Ferdehátú, angolul hatchback, vagy éppen hot hatch. Egy kifejezés, amellyel a ferde, lejtő karosszériájú személygépkocsikat foglalják össze. A kategória a ’80-as években keletkezett, azaz régi és új modellek is találhatók benne. Megnéztük, melyikek a legkelendőbbek a használt autók között.

Mit jelent a hot hatch forma?

A ferdehátú gépkocsi nem szokatlan megoldás, rengeteg ilyet látni a magyar utakon. Persze lehet, hogy a kifejezés elsőre nem ugrik be mindenkinek, de ha elmagyarázzuk, milyen modellekre vonatkozik, egyből változik a helyzet. A ferdehátú, avagy hot hatch autók karosszériája ferde és lejtős. Ide sorolható például a háromajtós Lada Samara, de az Audi A5 is, amely egy csúcskategóriás ferdehátú.

Többségében mondhatjuk, hogy kisebb méretű autókra használják a kifejezést, ám akadnak kivételek. A kialakításnál a praktikusság is szempont, így legtöbbször a csomagtartófedél együtt nyílik a hátsó szélvédővel, könnyítve a pakolhatóságot. A hot hatch-eket háromajtós és ötajtós modelleknek is ismerik, mivel a csomagtartóajtó teljes értékű ajtónak számít. Ebben a kategóriában rengeteg használt kocsit árulnak, de nem azért, mert megbízhatatlanok, hanem azért, mert sokféle ilyen létezik.

Ha használtan szeretnénk beszerezni egy ferdehátút, a legjobb megoldás, ha leellenőrizzük annak járműtörténetét a checkcardna.com oldalon. Mik a lehetőségek? A háromajtós hot hatch-ekből olykor kabrióváltozat is készül, de van limuzin és kombi is. A nagy teljesítményű kocsik esetében az utóbbi tíz évben az összkerékhajtás az elterjedtebb, a régebbi modelleknél az első felfüggesztésű benzinmotorok és az elsőkerék-meghajtás volt elterjedtebb. Nézzük konkrétan, melyek a legnépszerűbb használt hot hatch-ek!

A legnépszerűbb modellek

A lista szubjektív, hiszen több modell ugyancsak felférhetne rá, de objektív szempontokat is figyelembe vettünk. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha valaki beleszeret egy használt autóba, mindig ellenőriztesse annak múltját az alvázszám alapján, erre szolgál például a bestvindecoder.com oldal.

Népszerű ferdehátú a Toyota AE86, amely 1983-ban jelent meg először az utakon, és csak 1987-ig gyártották. Klasszikus darab, nem könnyű napjainkban megfelelő állapotút beszerezni. A Clio V6 Renault Sport fiatalabb, 2001 és 2005 között készítették a franciák, így a hátsókerék-meghajtású, farmotoros kocsi ismerősebb lehet napjainkban. Hihetetlen, de a végsebessége 246 kilométer/óra.

Ugyanebbe a kategóriába sorolnánk az Alfa Romeo 147 GTA modelljét is, ami 2002 óta hódít. A 246 kilométer/órás csúcssebesség jól hangzik, ahogy a 247 lóerő is, nem véletlenül készült ezekből több mint ötmillió világszerte. Ha azt mondjuk, modern hot hatch, a Mercedes-Benz A45 AMG a legjobb példa erre.

A németek 2013 és 2018 között készítették ezt a 376 lóerős változatot, amely mindössze 4,2 másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órára. Az A45 AMG a ferdehátúak csúcskategóriás modellje, olyan hot hatch, amelybe mindenki első látásra „szerelmes” lesz – nem véletlenül van ott a legnépszerűbbek listáján.