5 különleges növény, amelyből alkohol készül!

alkoholos ital
alkoholos ital

Az ember mindig is kreatív volt, különösen ha alkohol létrehozásáról van szó. Az odáig rendben van, hogy a szőlőből bor, a krumpliból vodka, a szilvából pedig pálinka lesz, ám mindez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen ezeken felül számos olyan növény létezik, amelyekből bizony szeszes ital gyártható. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legérdekesebbeket.

1. Cukornád

Ahogy a kalózok annak idején nem tudtak volna egy jó pofa rummal koccintani a fedélzeten, úgy mi magunk sem ismernénk ezt a nem mindennapi italt akkor, ha nem létezne a cukornád. Ez tulajdonképpen egy fűféle, amely nagyon magasra nő és Ázsia déli részén őshonos. Innen terjedt el először India és Afrika, majd Kolumbusznak hála Amerikában is. A szüretelése nem mindennapi módon történik, ugyanis lényeges, hogy minél alacsonyabban, a talajhoz közel vágják el a szárát. Ez olyannyira aprólékos feladat, hogy ha kézzel végzik, egy ember mindössze három tonna cukornádat tud betakarítani egy nap. Amikor feldolgozzák a nádat, úgynevezett melasz keletkezik, amely akkor ideális a minőségi ital gyártásához, ha minimum 52%-os cukortartalommal bír. Ez szinte minden rumfajta elkészítésének alapja, innentől kezdve azonban attól függ a további eljárás, hogy milyen típust szeretnének készíteni és melyik gyártóról van szó. Sokszor évek telnek el addig, míg a cukornád szüret után a boltok polcaira kerülnek a palackok.

2. Agavé

A helyszín Mexikó, azon belül is főként Jalisco állam, ahol számos mezőgazdasággal foglalkozó helyi él az itt őshonos kék agavé termesztéséből. Ennek a növénynek nyolc évre van szüksége ahhoz, amíg teljesen kifejlődik. Súlya ekkor körülbelül 45 kg-ot nyom, szóval nem egyszerű feladat sem a termesztése, sem pedig a betakarítása ennek a növénynek. Vagyis a szürethez nem lesz elég egy kosár vagy egy láda. Mivel leveleinek igen magas a cukortartalma, nem volt kérdés, hogy ebből szeszes italnak kell készülnie. És milyen jól van ez így, hiszen a kék agavé az, amely megadja a tequilák jellegzetes, nem mindennapi zamatát. Maga az elkészítés igen hosszadalmas folyamat, így nem véletlen, hogy az igazi, nem színezett tequiláknak igen borsos ára van, hiszen onnantól kezdve, hogy elültetnek egy kék agavét, akár tíz év is eltelhet, mire az abból készült nedű a boltok polcaira kerül. Ebben az időintervallumban benne van a növény érésének, valamint a készülő ital pihentetésének ideje is.

3. Articsóka

Az olaszok egyik különleges és igen népszerű itala a Cynar névre hallgat, alapját pedig többek között az articsóka adja. E növény húsos levelei mellett fő alapanyagai közé tartoznak a különböző gyógynövények, így illatvilága igen gazdag, alkoholtartalma pedig alacsony. Szódával és jéggel, esetleg gyümölccsel megspékelve igazán kellemes és hűsítő nyári ital készíthető belőle.

4. Pálma

Amikor a kókusz – vagy datolyapálma nedvei találkoznak a rizzsel, ott valami egészen különleges történik. Elkészül ugyanis az úgynevezett pálmabor, amely egy színtelen, magas alkoholtartalmú ital. Készítés során a pálmának levágják a virágait és az innen csepegő nedvekből készítik el ezt az egzotikus borfajtát. Az afrikai kontinensen előszeretettel fogyasztják és rendszerint a turisták bakancslistáján is szerepel az ital megízlelése.

5. Édesburgonya

Ebben az esetben bár a növény nem ismeretlen, kevesen tudják, hogy a finom főételek és desszertek mellett bizony alkohol is készül belőle. A Japánból származó ital neve „sócsú”, alkoholtartalma pedig 25%. Sokan úgy vélik, a batátából készült változat ízvilága hasonlít a whiskyk zamatához. Illata nagyon erőteljes, a gyártók igyekeznek úgy palackozni, hogy minél kevésbé legyen intenzív a fogyasztók számára ez az élmény.

Jól látható, hogy az emberi találékonyságnak nincs határa, ha szeszes ital előállításáról van szó. Félmázsás növényeket szüretelünk, pálmákat csapolunk és akár éveket várunk egy nedű elkészülésére. Viszont ha te nem szeretnél ennyit várni arra, hogy ízletes alkoholos ital kerüljön a poharadba, akkor érdemes szétnézned az Italneked webáruházban, akiknek köszönjük a bejegyzést.