Megkezdtem az uborka elrakást is tartósítószer mentesen

Ugyanígy készítem én is évek óta. Nagyon finom, ropogós és nem romlik meg. Próbáld ki ha van friss borsikafüved (vagyis csombor) tegyél bele azt is. Nagyon finom ízt ad. Erdélyi recept.

Elkészítés

Az uborkát jól megmosom. Az üveg aljára kaprot rakok. Minden uborkát megbökök késsel, úgy rakom az üvegbe. Felöntő lé. 1,5l víz, 2,5 dl 20% os ecet,40 dkg cukor, 7 dkg só. Hidegen elkeverem, hogy elolvadjon a cukor és a só.

Kb 7 db 7dles üvegre elég a lé. Az üvegekbe szórok pár szem borsot, kb 1 ek mustármagot, koriándert, kis baberlevél, torma. Rá a lé. A tető alá mindig rakok befőző fóliát. A kupakokat tovább fel lehet használni így. Az ecettől hamar rozsdásodik. Dunctolom 85 fokon 30 percig.

Évek óta így rakom el. Egyik üvegben cukkini van. Szeretem nagyon savanyúnak.

Cukkinit ugyanúgy mint az uborkát. Kis darab cukkiniket szoktam az üvegbe rakni. Ha vastagabb eldarabolom amekkorára szimpatikus. Előtte jól meg kell mosni. Az üveg aljára kaprot teszek. Ugyan azzal a lével mint az uborkát felöntöm. Bors, baberlevél, koriánder, mustármagot, tormát rakok az üvegbe. Ki dunsztolom 85 fok 30 perc. De lehet vödörbe is rakni az uborkához. Sokan vödrös uborkát raknak.

Baumgartner Mónika konyhájából!