Gesztenyés és kókuszos finomságok! Sütő nélkül is készíthetsz édességet!

Néhány perc keverés, és rakhatod is a hűtőbe őket! Csak a hűtés tart sokáig :) Igaz, megéri kivárni!

Gesztenyerolád

40 dkg kész gesztanyamasszát ( ha túlságosan kemény és törékeny, locsoljuk meg egy kis rummal), nedves asztalkendőn, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd csokoládékrémmel megkenve roláddá sodorjuk és kifagyasztjuk. Krémje: 5 dkg puhított csokoládét, 3 evőkanál feketekávét, 3 tetőzött kanál porcukrot  és 3 tojássárgáját, gőzön folyamatosan keverve sűrűre főzünk. Kihűtjük, és 15 dkg vajjal sima krémmé keverjük.

Gesztenyés szív

40 dkg gesztenyemasszát, ha kell egy kevés cukorral és egy gyűszűnyi rummal feljavítunk. Szíveket formálunk belőle és a hegyes alsó részét, kakaó, vagy csokoládémázban megforgatjuk, a felső része maradjon üresen. A szívek minyonpapírba rakjuk, tálra tesszük és kifagyasztjuk.

Kakaó, vagy csokoládémáz

5 kávéskanál vízből és 8-9 kávéskanál cukorból sűrű szirupot főzünk, majd 3 evőkanál kakaóval elkeverve tovább főzzük, vigyázva nehogy csomós legyen. Amikor a tűzről levettük, 3 dkg vajat keverünk bele.

Kókuszszalámi

15 dkg kristálycukorból 2 evőkanál mézzel és 1,5 dl vízzel sűrű, majdnem szálkás szirupot főzünk. A tűzről levéve 20 dkg kókuszliszttel keverjük össze, majd elfelezzük. Az egyik fele fehér marad, a másikba 1-2 evőkanál kakaót keverünk – aszerint, hogy milyen sötétre akarjuk, és hozzákeverünk 2-2 dkg vajat is. Az egyik masszát, akár a fehér, akár a csokoládés kerülhet felülre – porcukorral meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd félretesszük és kinyújtjuk a másikat is. A két lapot egymásra rakjuk, összesodorjuk és kifagyasztjuk. Amikor megkeményedett, vékony szeletekre vágjuk és tálra rakjuk.

Kókuszrúd

15 dkg kristálycukorból, 2 evőkanál mézből és 1 pohár vízből sűrű szirupot főzünk. A szirupba, miután habját elfőtte 15 dkg kókuszreszeléket keverünk. Kissé felfőzzük, a gyúródeszkán rudakat formálunk belőle és kakaómázba megforgatjuk. Amikor kissé kifagyott már, megmártjuk a maradék kókuszreszelékben.

Kókuszbomba cukrozott gyümölccsel

15 dkg kristálycukorból, 2 evőkanál mézből és 1 pohár vízből sűrű szirupot főzünk. A szirupban felforralunk 20 dkg kókuszreszeléket, és amikor a tűzről levettük, 3 dkg vajjal keverjük össze, majd kifagyasztjuk. Hidegen 10 dkg, apróra vágott cukrozott gyümölcsöt keverünk hozzá. Nedves kézzel bombákat formálunk belőle, kristálycukorba forgatjuk, minyonpapírba rakjuk.

Sajtos ananász (holland csemege)

Egy ananászkonzerv ananászkockáit a léből kiszedjük és szitán lecsurgatjuk. Egy cm vékony trappista sajtból pontosan akkora kockákat vágunk, mint az ananász kockák. A sajtdarabokat egy lapos üvegtálon az ananászdarabok fölé rakjuk és minden darabkát fogvájóval átszúrunk.