Ha nagyszülő vagy, ezt az 5 dolgot mindenképpen add tovább az unokáidnak!

A nagyszülősség sokban különbözik a szülői szereptől, de a mókán és kacagáson túl az unokák sokat tanulhatnak is a nagymamától és nagypapától. Mi több, vannak olyan dolgok, melyeket elsősorban a nagyszülőktől tanulhat meg a gyermek.

Az egy élet során felhalmozott bölcsesség veszendőbe megy, ha nem adjuk tovább. Kinek másnak szeretnénk tovább örökíteni, mint saját unokáinknak, akikkel a kapcsolat is szorosabbra fűzhető ezáltal. Mikor a szülők a rohanó hétköznapokban nem tudnak annyi figyelmet szentelni a gyerekeknek, a nagyszülők készen állnak arra, hogy az unokákkal együtt töltött időt igazán tartalmassá tegyék akár életre szóló bölcsességeikkel.

5 dolog, amit mindenképpen adj tovább az unokádnak

1. Emberi kapcsolatok

Az unokák életét egyre fiatalabb kortól kezdve az okoskészülékek és az internet határozza meg. Általában nincs ez másként szüleiknél sem. A nagyszülők kezében a kulcs tehát ahhoz, hogy a fiatalokat visszavezessék az emberi kapcsolatokhoz, azok fontosságához. Az egyik, lassan kiveszőben lévő dolog a kézírás, melyet nagyon jól gyakorolhatunk különböző ünnepek alkalmával, ha képeslapot küldünk családtagoknak, ismerősöknek. Remek szórakozás a gyerekekkel kedves sorokat írni, majd a postán együtt feladni a lapokat, melyeknek az elmúlt évtizedig még mindenki úgy tudott örülni.

2. Készségek

Régen az iskolában a fiúk barkácsolást, a lányok varrást, kötést, háztartási ismereteket tanultak. Hogy az alapvető készségeket az unokák elsajátíthassák, a nagyszülők megmutathatnak nekik régi, jól bevált fortélyokat, elmesélhetik, az ő idejükben hogyan készültek egyes dolgok vagy hogyan oldottak meg gyakran előforduló problémákat akár a ház körül. Az unokákat le fogják nyűgözni a valódi ritkaságnak számító tárgyak, mint a bakelit, a szalagos magnó vagy a tárcsás telefon, melyek mára eltűntek a háztartásokból. Érdemes kimenni a gyerekekkel a kertbe vagy sétálni a szabadban és megismertetni őket a növények sajátosságaival.

3. A felfedezés élménye

A legmodernebb játékok és a számítógép ma már nem sok teret hagy a fantáziának. Régen ez is másként volt. Vidd ki unokádat a szabadba és mutasd meg neki, hogyan találtatok játékot egykor a fűszálban, hogyan kacsáztatok a kavicsokkal vagy hogyan kell pitypangból koszorút fűzni. A lakásban is játszhattok, vedd elő a kártyapaklit és máris kezdődhet a zsírozás, huszonegyezés vagy a snapszer. A sakk sok nagypapa fiókjában ott hever, arra várva, hogy az unokák is felfedezzék örömét.

4. Történelem

A szűkebb és tágabb környezet unokákkal való megismertetése is lehet a nagyszülők kellemes feladata. Sok történelmi eseményről az időseknek akár közvetlen élményük is lehet, melyeket elmesélve a gyerekek több mindent jegyeznek meg és kapcsolnak majd az adott eseményhez, mintha csupán a történelem könyvek fekete-fehér szövegét magolnák be. A család történetét ismerni legalább ilyen fontos. A korabeli tárgyak és fotók rengeteg élményt és emléket hozhatnak felszínre, melyeket érdemes megosztani az unokákkal, akár vicces történetek formájában.

5. Életbölcsességek

Az évtizedek során az ember sok életbölcsességet szed össze tapasztalatok révén. Könnyen előfordulhat, hogy az ilyen típusú jó tanácsokat az unoka szívesebben fogadja el nagyszülőjétől, mint apjától vagy anyjától. Az útmutatás, hogy hogyan bánjunk embertársainkkal, hogyan győzzük le az irigység érzését vagy mi a helyes út egyes szituációkban nagy hasznára válik a gyerekeknek minden életkorban. Az unokák pedig majd évtizedeken át őrzik és szerencsés esetben tovább örökítik, amit egykoron a nagymamától és a nagypapától kaptak.