Házi praktikák viszkető, korpás fejbőrre

viszkető fejbőr

A haj korpásodása sokak számára jelent elég nagy problémát a mindennapokban. Az egy dolog, hogy a korpa nem valami esztétikus, sok esetben kínos, de nem ritkán a fejbőr viszketésével jár együtt, ami pedig már igencsak kellemetlen. Érthető, ha az ember a lehető leggyorsabban szeretne megoldást találni erre a helyzetre.

Mi okozza ezt a problémát?

A fokozott korpásodást, valamint a viszketést számos tényező kiválthatja, a leggyakrabban azonban egy ártalmatlan jelenségről van szó: a fejbőr kiszárad, amiatt feszül, húzódik. Ez kényszerít vakarásra, a szárazság pedig fokozott hámlást eredményez, innen származik a korpa. Persze olyan is előfordul, amikor valamilyen bőrprobléma a kiváltó ok, például pikkelysömör – ilyen esetekben ezt kell kezelni, megszüntetni.

Ha nincs semmi komolyabb gond, „csupán” a fejbőr szárazságával van dolgunk, azon segíthetnek a házi praktikák:

  • Ecet. Az ecet az az anyag, ami mindenre jó a háztartásban: vízkő ellen, penészre stb. Hogy ne lenne jó a korpás hajra? Öblítsük le a hajunkat ecetes vízzel, sokat segít korpa és viszketés ellen!
  • Szódabikarbóna. Szintén egy a mindenre jó háztartási készítmény, és a korpa sem tud neki ellenállni: vízzel higítva dörzsöljük be vele a fejünket hajmosás előtt, majd alaposan mossuk ki!
  • Teafaolaj. A teafaolaj hatásai a szervezetre nagyon széleskörűek, korpa ellen is hatékony lehet. Olívaolajjal összekeverve masszírozzuk a fejbőrbe hajmosás előtt, mintegy pakolásként, és minél tovább hagyjuk is ott, persze törölközőbe csavarva a hajunkat.

A praktikák mellett a megfelelő sampont is kell megtalálni. Szerencsére már létezik sampon viszkető fejbőrre, ami kifejezetten azoknak jó, akik ezzel a problémával küzdenek.

Minél természetesebben

Általánosan elmondható, hogy ha fokozott hámlás és viszketés áll fenn, akkor érdemes kerülni a mesterséges, mindenféle adalékokkal telerakott samponokat és balzsamokat, ugyanis nem ritka, hogy ezek okozzák a gondot. Az érzékenyebb bőrű emberek sokszor tapasztalhatnak irritációt, és leginkább a mesterséges készítményekhez használt adalékanyagok a ludasok – éppen ezért, ezeket érdemes elkerülni.

Fontos azonban, hogy csodát még a legjobb készítményektől sem várhatunk, tehát ne gondoljuk azt, hogy egyszer hajat mosunk egy ilyen samponnal, és már meg is szűnt a gond. Általában idő kell ahhoz, hogy minden oda nem való anyag kiürüljön a szervezetünkből, és a probléma megszűnése akkor fog következni, ha ez megtörtént. Az említett természetes sampont tehát rendszeresen kell használni, és a korpásodás, viszketés megszűnése után is érdemes ennél maradni.