Hogyan szerezhet több vevőt egy helyi vállalkozás az ajánlásokon túl?

helyi keresések
A helyhez kötött vállalkozásoknak – ilyen lehet például egy pékség, egy ruhaüzlet vagy akár egy fodrászat is – elsősorban jó hírnévre és sok-sok ajánlásra van szükségük, hogy növekedhessenek. De vajon milyen egyéb marketing eszközök léteznek, amiket érdemes bevetni vállalkozásuk népszerűsítése érdekében? Cikkünkből kiderül!

Az ajánlások előnyei és korlátai

Tény, hogy az emberek nagyra értékelik a barátaik, családtagjaik és ismerőseik véleményét, amikor terméket vagy szolgáltatást keresnek. A kiváló szájhagyomány tehát fél siker, mert ez a módszer számos esetben hatékonyabb lehet, mint a legtöbb marketingmegoldás. Az is igaz ezzel együtt, hogy a szájreklámmal nem csupán egyszeri, hanem akár hűséges, visszatérő vásárlókat is szerezhetsz.

Az ajánlások mindezzel együtt korlátozott lehetőséget jelentenek egy helyi üzlet számára. Egyszerűen azért, mert idővel a híred minden környékbelihez eljut, és már nincs hova terjeszkedni. A híred pedig lehet jó is, de akár rossz is. Az ajánlás csak addig pozitív a céged számára, amíg az emberek nem arra használják, hogy lebeszéljék egymást a termékedről, szolgáltatásodról.

Kapcsolatépítés és offline marketing

Még a nagyobb városokban is igaz – falvakban, községekben pedig hatványozottan –, hogy az emberek hisznek a kis, helyi közösségek erejében. Ha az üzleted kívülállóként működik a településen, akkor nem sok jóra számíthatsz. Ezzel szemben kedvelnek majd az ott élők, és örömmel fogyasztanak nálad, ha a közösség aktív részévé válsz. Alakíts ki együttműködést az önkormányzattal, támogasd az óvodát, az iskolát, a civil szervezeteket, és igyekezz olyan eseményeket szervezni, amik megmozgatják a helyieket.

Az offline marketinget pedig úgy aknázhatod ki, ha az utcafront barátságos és hívogató. Legyen kedve betérni mindenkinek, aki csak látja. Ha hagyományosabb offline reklámokat használnál, akkor a reklámtáblák, szórólapok jöhetnek szóba, vagy éppen egy hirdetés a helyi újságban.

Online marketing

Hinnéd, hogy az emberek világszerte minden egyes nap 8,5 milliárd keresést írnak be a Google-be? Döbbenetes szám ez, és egy dologra biztosan utal: aki nincs ott a találati listán, az nem is létezik. Ezt a lehetőséget tehát kár lenne kihagyni!

Az online marketing másik nagyágyúja természetesen közösségi média, azon belül is a Facebook. Egy céges oldal megléte tehát kötelező. A tartalmak összeállításánál arra törekedj, hogy értéket közvetíts, ne csak eladni akarj. Így a potenciális vásárlók azt érzik majd, hogy törődsz velük, és figyelsz rájuk.

Annak sincs akadálya, hogy fizetett hirdetéseket használj a közösségi médiában. Hogy pontosan melyik platform az ideális számodra, azt elsősorban a célközönséged határozza meg. Mindegyik oldalra igaz, hogy nagyon pontos célzást tesznek lehetővé, vagyis egyszerűen megszólíthatod a helyi közösség tagjait.

Weboldal mint a vállalkozás online arculata

Egy saját honlap megléte önmagában nem jelent garanciát a sikerre.Ahhoz ugyanis – mint már említettük – az is szükséges, hogy a Google előkelő helyre rangsorolja azt a találati listán. Ehhez először is az alapokat kell ráncba szedned. A weboldal legyen felhasználóbarát és informatív, továbbá könnyen kezelhető és gyors.

Ha ezek adottak, akkor jöhet a mélyebb elemzés. SEO-nak, magyarul keresőoptimalizálásnak hívjuk azt a folyamatot, amikor a honlapot kifejezetten a keresők igényei szerint alakítunk ki vagy át. Erre azért van szükség, mert bár a Google és társaik hétpecsétes titokként őrzik, hogy milyen szempontok szerint rangsorolnak, néhány támpont nagyon is egyértelmű.

Laikusként ugyanakkor egyáltalán nem könnyű eltalálni, hogy mivel tehetnénk többet a jó helyezésért. Érdemes tehát felkeresni egy erre szakosodott ügynökséget, akik egy technikai SEO audit során felmérik az oldalad erősségeit, gyengéit, és javaslatokat tesznek a még jobb végeredményre.

Miben más egy fizikai üzlettel rendelkező weboldal?

A vizsgálódás során arra is ki kell térni, hogy a weblap mennyire erős a helyi keresésekben. Azaz mennyire ad választ azoknak, akik kifejezetten azon a területen keresnek terméket, szolgáltatást. Vegyünk egy példát: ha Veszprémben üzemeltetsz egy hamburgerezőt, akkor a kulcsszavaidban és tartalmaidban meg kell jelennie a város nevének, hogy mindenkinek azonnal egyértelmű legyen, hol talál titeket.

Ehhez érdemes igazítani a szöveges és videós megosztásaidat is. Maradva a fenti példánál, jó ötlet lehet például olyan cikkeket írni, amik a veszprémi hamburgerezők történetét mutatják be vagy akár toplistát állítanak a város hasonló helyeiről. Egy SEO audit világosan megmutatja majd, mennyi tennivalód akad, hogy a helyi keresésekre is optimalizálva legyen a weboldalad.

Ha tutira akarsz menni a keresőben: Google Cégprofil

Biztos, te is voltál már úgy, hogy megnyitottad a Google Térképet, beírtad, hogy fagyizó, és a listából kiválasztottad a legszimpatikusabbat. Mások is ugyanezt csinálják, a céged pedig óriási hátrányba kerül, ha nincs ott a találatok között. Hogy megjelenhess a térképen, egy Google Cégprofilra lesz szükséged. Ügyelj arra, hogy a lehető legteljesebb profilt hozd létre.

Mindenképp add meg, hogy mivel foglalkozik a vállalkozásod, hol található, mikor van nyitva és mik az elérhetőségek. Még jobb, ha néhány friss fotót is feltöltesz, és írsz egy rövid bemutatkozást. A Google Cégem profilodat mindig tartsd naprakészen, a véleményékre és kérdésekre pedig válaszolj mihamarabb.

Több út vezet a sikerhez

Ajánlások, közösségimédia- jelenlét, SEO audit, részvétel a közösség életében és hirdetések: helyi vállalkozásod akkor lehet nyerő, ha ezeket ügyesen kombinálod, és egységes, no meg persze hiteles képet alakítasz ki magadról és a termékedről, szolgáltatásodról. Egy helyi vállalkozás számára az offline és online marketing eszközök egyaránt fontosak a siker érdekében, élj hát velük bátran!