Így hűsölj kánikulában a lakásban

Nyaranta egymást érik a hőségriadók, ami azt jelenti, hogy a hőmérő higanyszála 33-37 fokig is felkúszhat. Akik ilyenkor nem tudnak vízpartra menekülni, más megoldást kell találniuk, hogy otthon, a négy fal között is elviselhetőbbé tegyék maguknak a forróságot.

1. Szellőztessük át a lakást!

Bár az éjszakák sem kevésbé forrók, néhány fokot mégiscsak csökken a hőmérséklet naplemente után. Ilyenkor tárjuk ki a lakás valamennyi ablakát, hadd járja át otthonunkat a hűsebb levegő. Napközben el ne felejtsük becsukni őket!

2. Szerezzük be légkondícionálót!

Aki nem érzékeny rá, nagyon jól járhat egy légkondícionáló berendezéssel. Arra figyeljünk oda, hogy a külső és a belső hőmérséklet között legfeljebb -8 fok legyen a különbség! Ha ennél jobban lehűtjük a lakást, a kinti meleg túlzottan megviseli szervezetünket.

3. Árnyékoljunk!

A természetes anyagokból készült hőszigetelés az árnyékolással együtt jelentősen csökkentheti a lakás hőmérsékletét. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet odabent, ha zsalut és redőnyt használunk, mivel ezek kívül adják le a hőt.

4. Járjon a levegő!

A ventillátor ugyan nem viszi lejjebb a lakás hőmérsékletét, de olyan alaposan megmozgatja a benti levegőt, hogy nagyon jót tesz a hőérzetünknek. Ha egy megfagyott vizespalackot teszünk a ventillátor elé, valamelyest hűthetjük is a levegőt.

5. Fóliázzunk!

A hővisszaverő ablakfólia ára négyzetméterenként 6-10.000 forint körül mozog, ám időtálló megoldás. Nyáron kizárja a forróságot, télen pedig bent tartja a felfűtött levegőt.

6. Párásítsunk!

Mosás után teregessük szét a nedves ruhákat a lakásban. A belőlük felszálló pára szintén enyhén hűti a levegőt.

7. Kapcsoljuk ki a kütyüket!

Az elektromossággal működő berendezések hőt termelnek, azaz fűtik a lakást. Nyáron pedig erre semmi szükség. Amit csak lehet, kapcsoljunk ki, mégcsak készenléti állapotban se hagyjuk!

8. Minél több növényt a lakásba!

A növények segítenek hűvösen tartani a környezetet, mivel kevesebb hőt termelnek a napsugárzás hatására, mint a mesterséges felületek, valamint, mert állandóan párologtatnak. A ház falát befuttatni kúszónövénnyel, pl. borostyánnal segítheti a benti levegő hűtését, de ha erre nincs mód, tegyünk minél több szobanövényt a lakásba!