Így kávéztunk anno: Kotyogós, bolti darálás, sűrített tej – Emlékszel még?

A robbanásszerű technológiai fejlődés rengeteg mindent megváltoztatott életünkben, és ez alól a kávézás sem kivétel. Repüljünk vissza a nyolcvanas, kilencvenes évekbe, és elevenítsük fel, hogyan fogyasztottuk akkoriban kedvenc reggeli italunkat!

Ezekben az időkben a Karaván és az Omnia számított a két legjobb kávénak. Ma is fellelhetőek a boltok piacain, de a rengeteg vetélytárs miatt régi fényük már kissé megkopott. Ma már baristák (magyar kifejezéssel kávépincér) varázsolják elénk a különlegesebbnél különlegesebb kávékat, annak idején viszont mindenhol a jó erős presszó kávé volt a divat, ami mellől nem hiányozhatott a háztartási keksz, vagy a darálós süti. A csemegeboltok kávéillatban úsztak, az emberek ott vették meg a szemes kávét, aztán mentek is a kávédarálóhoz. Bizony, akkortájt boltban darálták a kávét.

Nem maradhat ki a múltidézésből a kotyogós kávéfőző, melyek amellett, hogy nagyon finom kávét csináltak, rendkívül strapabíróak is voltak.

edf

Sok háztartásban a mai napig megtalálhatóak. Ha a kávé elkészült, előkerültek a pöttyös bögrék, és az üveg kávéspoharak, ahogyan az alumíniumból készült mokkáskanalak is, ami mellé mokkacukor dukált, ami sokkal népszerűbb volt a kockacukornál. A sűrített tej is nagy sláger volt akkoriban, ahogyan a szifonos tejszínhab is, ami a kávé megkoronázása volt ezekben az időkben.

Ma már a kávézás is teljesen más, de olykor jó visszaemlékezni ezekre az időkre!