Így tedd balesetmentessé kerti medencéd!

kerti medence

A rekkenő nyári hőségben másra sem vágyik az ember, mintsem az egész napot a vízben tölteni a családdal vagy a barátokkal. Akiknek megvan a lehetőségük és veszik a fáradtságot saját kerti medencét kialakítani odahaza, több szempontot is figyelembe kell venniük építkezéskor. Ezek közül az egyik legfontosabb természetesen a megfelelő biztonság, amit leginkább jól megválasztott és megfelelően elhelyezett burkolatokkal érhetünk el.

A kerti medence kialakítása

Amikor úgy döntünk, hogy kialakítjuk saját házi uszodánkat a kertben, nem árt jó előre átgondolni néhány dolgot. Miután ez lesz otthonunk hátsó részének drágaköve, ezért mindenekelőtt a megfelelő helyet kell kijelölni a medencének: igyekezzünk olyan térrészt kiválasztani, ahová sokat süt a nap, viszont nem található a közelben fa vagy bokor. Ellenkező esetben ugyanis folyton szedegethetjük majd ki a vízből a faleveleket és más dolgokat.

A másik fontos dolog a kerti medence mérete – a hozzáértők azt mondják, hogy egy 6×3,5 méteres kerti medencénél kisebbet nem érdemes építeni, a mélysége pedig legalább 1,2 – 1,4 méter körül mozogjon. Az ennél kisebb medencét nem fogjuk tudni igazán élvezni, a nagyobbakhoz viszont már engedélyt szükséges beszerezni. Miután ezzel is megvagyunk, még nem dőlhetünk hátra – következhet a medence körüli burkolat kialakítása.

A medence szegélykő fontossága

A kerti medence szegély kiépítése több szempontból is lényeges új házi uszodánk kialakításakor. Egyrészt jelentősen csökkenti a vízbe kerülő koszokat, amelyeket egyébként a szél minden lelkifurdalás nélkül a medencébe fújna. A szegélykő emellett hullámtörő szerepet is betölt, aminek köszönhetően kevesebb víz fog kiloccsanni pancsoláskor.

Nem utolsó sorban pedig dekoratívan lezárja a kerti medence és a járóburkolat találkozását – ne feledjük ugyanis, hogy a medenceszegély fogja megadni otthoni csobbanónk végső dizájnját. Tipp: a STAR STONE vállalat élethű beton medenceburkolatai időtálló szépségükkel és átlag feletti minőségükkel minden igényt kielégítenek.

Mik alapján tervezzük meg a medence körüli burkolatot?

A medence körüli burkolatok lerakása előtt 3 nagyon fontos dolgot kell feltétlenül szem előtt tartani:

  • A járólapok megfelelő csúszásállósággal rendelkezzenek, hogy a medencéből kilépve biztonságosan közlekedhessünk. Vigyázzunk azonban arra, hogy ne legyen túlságosan bordázott a burkolat felülete – ellenkező esetben rengeteg fejfájást fog okozni a takarítása.
  • Mindenképp strapabíró burkolatot válasszunk, amely bírni fogja a szélsőségesebb időjárási körülményeknek is, ezért igyekezzünk fagyálló típust beszerezni.
  • Ami az esztétikát illeti – tartózkodjunk a túlzottan világos színű burkolatoktól, mert a ragyogó napsütésben könnyen elvakíthatja az embert. Ez alól kivételt jelentenek a füstös árnyalatok, amelyek nem tükrözik vissza a napfényt.