Infra fűtés – hogyan működik?

infra fűtés

Sokak számára az infra technológia a mai napig olyan megfoghatatlannak, beazonosíthatatlannak tűnik. Ezzel csak az a gond, hogy pont ez a típusú bizonytalanság az, ami általában az újítások útjába áll. Nyilván nagyon mélyen, fizikusi mélységeket érintve felesleges belemenni a működési metódusba. De azért az határozottan jó, ha amúgy nagyjából vázolható, hogy mi is történik a „sugárzás” közben.

Nem a hő az, ami felmelegszik?

Nem, talán ez az egyik legfontosabb különbség mondjuk egy hősugárzóval összehasonlítva. Míg előbbi a levegőt próbálja meg a kívánt hőmérsékletre felmelegíteni, addig az infra fűtés, legyen az bármilyen konstrukció a tárgyak hőmérsékletét emeli, melyeken keresztül végül a környezetben is emelkednek a hőfokok. Konyha nyelven erről van szó akkor, amikor a különböző infrás megoldások kerülnek a figyelem célkeresztjébe.

Jó azt tisztázni mindenképpen, hogy semmiféle csoda nem történik a működés közben, mert nagyon sokan hajlamosak ezt az egészet túlmisztifikálni. Az ok egyszerű, nyilván maga a felmelegedés, mint folyamat nem követhető le látható módon és maga az érzékelés is csalós ebben az esetben. Így aztán vannak, akik túlzásba esnek és azt gondolják, hogy ez a technológia nem is e világból való annyira fejlett és innovatív. Ez amúgy igaz, tehát mindkét jellemvonás realizálható az esetében. De semmiképpen sem kifizetődő taktika többet belelátni annál, mint ami van és mint ami egyébként abszolút racionális módon felfogható, megérthető és alkalmazható.

Az otthon bármely szeglete felmelegíthető ilyen módon?

Igen, tulajdonképpen nincsen akadály az elhelyezésben. Az infrapanel például kifejezetten egyszerűen, gyorsan telepíthető mindenféle nehézség, fennakadás nélkül. Nagyjából tíz perc után már birtokba is vehető és kezdődhet a felmelegítés. Ez a típusú fűtés ráadásul akármelyik helyiségben teret-helyet kaphat, és természetesen adott esetben egyáltalán nem kell csupán csak egy panellel számolni. A lehetőségek ennél sokkalta tágasabbak és az egyes modellek tulajdonság-profilja is nagyon széles spektrumot jár be.