Így védheted a természetet a saját kertedben!

madáretető
madáretető

Kertes házak esetében nem csak az udvarunk szépségére, hanem a természet védelmére is ügyelnünk kell! A kert rendezésekor egy kis odafigyeléssel nagy segítséget nyújthatunk a környezetünkben élő madaraknak és rovaroknak. Olvass tovább, és tudd meg hogyan segíthetsz!

Madáretető

A kertünkben vendégeskedő állatok közül a madaraknak lehet a legnagyobb szüksége elemózsiára – különösen ősszel és télen, a hideg időben. Mivel hazánkban számos madárfaj itthon tölti a telet, így ők kellőképpen rászorulnak az emberi segítségre. A legjobb, amit ebben az időben tehetünk, az a megfelelő madáretető kihelyezése. Választhatunk függő, vagy földbe szúrható etetőt. Anyagában a fából, vesszőből vagy más természetes anyagokból készült, esetleg fém etető a legjobb választás. Az etető lehet egyszerű, kör alakú tál, de akár önadagolós, vagy kétoldalas megoldást is választhatunk.

Fontos odafigyelni arra, hogy a madáretetőt rendszeresen tisztítsuk – ugyanúgy, ahogy a kerti eszközöket sem hanyagoljuk el, az etető is rendszeres karbantartásra szorul.

Tudtad? A madaraknak nem szabad kenyeret, zsemlét, morzsát vagy bármilyen sós vagy zsíros ételt adni! Ellenben nyugodtan etethetjük őket sótlan magvakkal, sajtokkal, almával, vagy boltban kapható madáreleséggel.

Madáritató

Ha a madarak jóllaktak, akkor szerencsés őket friss vízzel is megkínálni! A madáritatók hasonlóan működnek, mint az etetők, esetükben is fontos a megfelelő higiénia és a víz rendszeres cserélése! A madáritatókat érdemes nehezebb anyagból választani, hogy a madarak ne verjék le vagy borítsák fel azt – jó választás ilyenkor a beton vagy kerámia tál. Télen egy kis mennyiségű cukrot keverhetünk a vízbe, meggátolva ezzel annak megfagyását.

Rovarhotel

A madarak mellett a hideg beköszöntével a hasznos rovarok is számítanak a segítségünkre. A kertünk értékes lakói lehetnek a rovarok, ősszel és télen pedig nekik is védelmet kell nyújtani. A hasznos rovarok védelme nem csak a természet érdeke, hanem a miénk is, hiszen ezek az állatok járulnak hozzá a kertünk egészségéhez és szépségéhez. A méhek és a pillangók segítik a beporzást, így lesznek szép virágjaink és gyümölcseink, a katicabogarak pedig a levéltetveket fogyasztják el, megspórolva nekünk a kártékony rovarok irtását.

A rovarszállóhoz csupán néhány természetes anyag szükséges, és akár te is könnyen elkészítheted! Használhatsz kérget, ágakat, dióhéjat, lyukacsos köveket, cserepet vagy téglát. Helyezd a hotelt száraz, védett helyre, így egész évben sok-sok rovar vendégre számíthatsz!

Madárház

Ha a hasznos rovaroknak megvan a lakhelye, akkor a madarakat is kisegíthetjük. Itt is fontos az, hogy természetes anyagokból készült házat válasszunk, és hogy azt stabil, esőtől és széltől védett helyre tegyük! Legyen a madárlak vagy mű fészek megfelelő méretű, hogy az fészekrakó helynek is jó legyen!