Ínyenc káposztasaláta + 5 bámulatos saláta recept!

A salátákkal minden finomabb! A húsos ételek is ínycsiklandóbbak válnak ezektől a finomságoktól!

Káposztasaláta

Készítsünk belőle egy nagy, 5 literes üveggel, mert két napig úgyis érlelni kell, és ha van „készletünk”, bármikor tálalhatjuk a nyers, vitaminos káposztasalátát. Az 5 literes üveg megtöltéséhez körülbelül 3 kg káposzta kell. A káposztát megmossuk, felső leveleit leszedjük, majd a csutkájáig tökgyalun meggyaluljuk, besózzuk (készíthetjük úgy is, hogy legalább a harmad része vörös-káposzta legyen, így szép rózsaszínű lesz), és a sóban egy fél órán át állni hagyjuk. Utána alaposan kicsavarjuk, az üvegbe tesszük, közben sűrűn megszórjuk köménymaggal, majd ráöntjük a páclevet. Előre kimérhetjük, hogy mennyi vizet vesz föl.
A szükséges vízmennyiség negyed részét leöntjük, és ugyanannyi ecettel és cukorral pótoljuk. Körülbelül 3 evőkanál cukrot teszünk bele. Végül a tetejére, az üveg nyakába, 2-3 dl olajat öntünk.

Káposzta almával

1/2 kg vecsési káposztát kimosunk, felvagdalunk, két meghámozott, apró kockákra vágott almával és köménymaggal összevegyítjük, és megöntözzük 1 dl olajjal.

Zöldbabsaláta

1/2 kg gyenge, ujjnyi darabkákra szeletelt zöldbabot sós vízben puhára főzünk. Ha megfőtt, leszűrjük, és ráöntjük a vizéből készített ecetes, cukros páclevet.

Karfiolsaláta

A karfiolt sós vízben babérlevéllel és egész borssal ízesítve puhára főzzük. Szitán lecsurgatva kihűtjük, rózsáira szedjük, és cukros, ecetes páclével megöntözzük.

Céklasaláta

Egy kb. 1/4 kg-os céklát éles késsel meghámozunk, finomra reszeljük, köménymagot szórunk rá, esetleg reszelhetünk bele 5 dkg tormát is (a készen kapható tormakrémből is tehetünk bele egy kanálnyit, akkor nem kell tormát reszelni), majd megsózzuk, és ecettel, cukorral kevert vízzel leöntjük. Így télen is friss salátát tálalhatunk.

Savanyú káposzta újhagymával, hónapos retekkel

1/2 kg vecsési káposztát kimosunk, falapkán felvagdaljuk, és egy csomó megmosott, karikára vágott hónapos retket és egy csomó fiatal hagymát szeletelünk bele (tegyük bele a megmosott hagymaszárakat is). Megsózzuk, 1/2 dl olajjal meglocsoljuk, és végül 2 dl tejfölt öntünk a tetejére. Nálunk a salátát cukorral szeretik, tehát a magyar háziasszonyoknak mindenkor javasoljuk a cukorral való ízesítést. Ugyanezt a salátát elkészíthetjük majonézzel, illetve tartármártással is. Kitűnő. Két tojássárgájából és 1 dl olajból keverjük ki a majonézt, majd 1.5 dl tejföllel, mustárral, cukorral összevegyítve készítsünk tartármártást belőle.