Jó tudni, 7 tipp ami megmenthet, ha rád támad egy kóbor kutya!

Hazánkban rengeteg kóbor kutyával találkozhatunk. A piacok környékén és a panellakások között szinte minden nap láthatunk egy – egy gazdi nélküli kutyát. Természetesen nem a kutyák felelősek azért, mert szívtelen gazdájuk volt, aki kitette őket az utcára. Viszont ezek a kutyák komoly veszélyt jelentenek, mert néha nagyon agresszívak és rengeteg fertőzést terjeszthetnek, főként a veszettséget. Csak Magyarországon évente közel ötezer veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, ezekből 4 sajnos halált is okoz.

A Ketkes.com szerkesztősége tájékoztat arról, mit tehetsz ha egy kóbor kutya falka mellett haladsz el és az egyik agresszíva válik és rád támad. A legfontosabb, hogy ne ess kétségbe, mutasd meg, hogy te vagy az erősebb, hogy a kutya megtanulja, nem támadhat rá a járókelőkre.

 1. Légy magabiztos

Ahogy szinte minden állat, úgy a kutya is érzi, ha félsz tőle. Próbálj meg nyugodt maradni, ha a kutyák agresszívan közelednek felét, ne gondolj semmire, viselkedj magabiztosan. Nézz a szemükbe! Ha szükséges, hangosan kiabálj rájuk, ” tűnj innen”, „tűnés”, rövid szavakat használj.

A fent említettek nem sokat érnek abban az esetben, ha a kutya veszett. Ha a kutya melletted van és követ, sétálj nyugodtan, ne tégy hirtelen mozdulatokat, de közben nézz a kutya szemébe. Ne vedd le róla a tekinteted!

2. Vond el a figyelmét

Ha a kutya alapvetően rosszindulatú és mindenképpen támadni akar, próbáld meg elterelni a figyelmét, akármivel. Ha csomag van nálad dobd el, ne féltsd a dolgaidat, mert a kórházi kezelés veszettség esetén sokkal többe kerül és ami még annál is rosszabb, hogy a traumatikus élmény sokak szerint elfelejthetetlen.

3. Ne vedd figyelembe az ugatást

A legtöbben ott hibáznak, hogy ha ugatást hallanak, hátranéznek és van aki még el is kezd futni. Ne feledd, ha a kutya meg akar támadni, nem fogsz ugatást hallani, legfeljebb morgást. Mikor a kutyák ugatnak, elűznek egy idegent a territóriumukról.

Ne fordulj meg, ha ugatnak a kutyák, ne nézz oldalra, menj tovább előre. Így a kutyák tudni fogják, hogy sikerrel jártak, elűzték a territóriumukról az idegent, ezért nem támadnak.

4. Ha szükséges, védd meg magad

Ha a kutya megtámad, próbálj meg a fal, vagy bármi más elé húzódni, hogy ne ess a földre, ha neked ugrik. Vedd le a kabátod, vagy használd a táskád és kinyújtott karokkal tartsd magad elé. A kutya észreveszi az eléd tartott kabátot és remélhetőleg meghátrál. Ha a kutya nem hagy békén, nem megy el, továbbra is morog és vicsorít, akkor a kezedben lévő tárggyal célozz rá és üsd torkon.

5. Áldozd fel a karod

A kutya bármely pillanatban megtámadhat és nem biztos, hogy mindig van nálad valami, amivel elriaszthatod. Próbáld meg minimalizálni a sérüléseket: állj féloldalasan felé és nyújtsd ki az egyik karod, a kutya nagy valószínűséggel neked fog támadni, ekkor a legjobb esetben egy mozdulattal torkon tudod ütni.

A kutya reagálni fog a cselekedetedre és vélhetőleg megharapja az alkarod. Az volna az ideális, ha egy mozdulattal úgy torkon tudnád vágni, hogy leterítsd, ha ez nem sikerült és megharapott, akkor próbáld meg a teljes testeddel leteperni. Ha van rá esélyed, üsd meg ahol éred önvédelemből, hogy megrémüljön és elfusson, ne te kerülj a földre, mert akkor vélhetőleg több sérülésed is lesz.

6. Falka

A legnagyobb veszélyben akkor vagy, ha egy kóbor kutyákból álló falka közelít feléd. A legfontosabb, hogy ne támadj rá a falka vezérére, általában ez a kutya a legnagyobb és a legerősebb, őt követi a többi. Ha ő ugat, a többi is, ha támad, akkor a többi is. Ebben a helyzetben, ha valamelyik kutya rád támad, rögtön üsd meg. Ha nem hagynak békén és mindenképpen támadnod kell, mert veszélyben vagy, akkor a legsoványabb kutyát üsd meg, ha ő megrémül és elszalad, a többi kutya is követi.

7. Védőeszközök

A legjobb esetben van nálad egy gázspray, amivel lefújhatod a támadó kutyát. Ha a gyermeked sokat járkál egyedül és tudod, hogy a környéken kutyák vannak, adj neki egy gázspray-t, vagy egy hajlakkot, hogy megvédhesse magát.

Ha nincs nálad ilyesmi és a közelben még csak egy kő sincs, amit a támadó kutya felé dobhatnál, akkor hajolj le és játszd el, mintha felvennél valamit és felé dobnád. A kutya ösztönösen reagál erre és jó esetben elfut.

Jegyezd meg ezeket a tippeket, mert soha nem tudhatod mikor támad rád egy kóbor kutya. Ne provokáld a kutyákat, ha nem támadnak rád, ne bántsd őket! Ha egy mód van rá, kerüld el az agresszivitást, ők is érző lények, ne bánts egy kutyát, csak abban az esetben, ha potenciális veszélyt jelent rád, vagy a családtagodra nézve.

Védd meg magad, próbáld meg elzavarni, csak akkor támadj, ha tényleg nincs más megoldás. A legtöbb kóbor kutya ártalmatlan és sok esetben jobban fél az emberektől, mint mi tőle. Ha meglátod az utcán, menj át inkább a másik oldalra, próbáld meg elkerülni a támadást, ezzel megkönnyíted a saját életed és a kutyáét is.