Kedves gyalogosok, figyeljetek jobban oda! Ennyit lát (lásd a képet!) a vezető…

Kedves gyalogosok! Ennyit lát (lásd a képet!) egy sofőr rossz időjárási körülmények között, naplemente után.

A fotón ráadásul nem is lehet visszaadni a visszapillantó tükrökben megcsillanó fényt, sem az érzést, hogy a gépjármű „A” oszlopa által kitakart zónában, balra előre nem lát a sofőr, sem azt, amint félpercenként literszám verődik fel a finom vízpermet a szélvédőre az előtte haladó autó kerekei által. Az sem jön át a képről, hogy mennyire feszült és ideges ilyenkor mindegyik sofőr, hiszen igencsak figyelnie kell.

Te észrevetted a gyalogosokat, a gyalogátkelő előtt, balra a fényképen? Pedig ott vannak! Mint ahogy a „Kijelölt gyalogos-átkelőhely” tábla és maga a „zebra” is!

De hidd el nekem, mindezt nagyon nehéz ilyen körülmények között észrevenni! Az emberek általában sötétebb ruhát viselnek, és a gyalogos-átkelőhelyek sem minden esetben vannak kivilágítva.

Ez nem kifogás, ez csak egy figyelmeztetés.

A járművezetők egyre figyelmesebbek. De te, kedves gyalogos, kérlek, viselj feltűnő színű ruhát, használj zseblámpát vagy mobiltelefont a zebrán átmenetelkor. Ha lehetséges, válassz olyan gyalogátkelőhelyeket, amelyek ki vannak világítva! Egyértelműen jelezzed a gépjárművet vezetők felé a szándékodat, hogy azok időben reagálhassanak, és átengedjenek.

Ne siess, hiszen könnyen meglehet, hogy a másik sávban lévő vezető még nem vett észre, illetve nem tudja egyértelműen megítélni a többi járművezető szándékát, azaz, hogy téged átengednek.

A gyalogosok is felelősek azért, hogy elkerüljük a baleseteket! Oszd meg ezt a cikket, tegyünk együtt a biztonságosabb közlekedésért!