Büszkeség: Anna még csak 11 éves, de már meghódította a Kilimandzsárót és ezzel rekordot döntött

Afrika legmagasabb hegycsúcsát hódította meg a magyar kislány

A 11 éves Happ Anna február 20-án meghódította az 5895 méter magas Uhuru-csúcsot, és ezzel ő lett az eddigi legfiatalabb magyar csúcsmászó a Kilimandzsáró tetején.

Nála fiatalabb magyar még nem járt a csúcson,

legalábbis a komarniczki.hu hegymászó oldalon található Magyarok 5000-es csúcsokon gyűjtés adatai szerint, ahova a túravezetők és a túrázók le szokták adni a sikeres teljesítők neveit. – írja az index.hu.

Mint a kislány apja az indexnek elmondta: Pankának kisgyerekkori elhatározása volt a Kilimandzsáró, szóval eléggé elhivatottan indult neki. Voltak előakklimatizációs mászáson is a Kilimandzsárótól 70 kilométerre fekvő Mount Merun. 

A kislány a következőképp írta le, mit érzett a csúcson:

Reggel, amikor elindultunk, mindenki nagyon fáradt volt. Jó kedvvel indultam neki, mert azt hittem könnyű lesz. Mikor a Stella Pointhoz (a kráterperem, 5756 méteren) értünk, alig bírtam már lépni. Nagyon lassan mentünk, ezért fáztam és elfáradtam. A csúcson, bár nem így képzeltem el, olyan boldog voltam, hogy sírtam is. 3 éves korom óta ez volt az álmom, és már látom, hogy megérte a sok fáradtság.

Happ Anna előtt a szintén 11 éves Szabó Márk már volt a Kilimandzsárón, de ő csak az 5756 méteres kráterperemig (Stella Point) jutott, ami már az Uhuru-csúcs előszobája, és majdnem akkora teljesítmény, mint maga a csúcsmászás.

A tanzániai hatóság egyébként 10 éves kortól engedi a túrát a Kilimandzsáró csúcsára, bár mindenféle szülői és egyéb engedélyekkel fiatalabban is el lehet indulni. A legfiatalabb csúcshódító állítólag 6 éves volt, de ő biztos nem a saját lábán ment fel, legalábbis nem végig. 

Forrás: Index.hu