Ketyegő bomba: a herpesz! Mitől van és miért épp akkor jön ki, amikor?

Az utóbbi időben riasztó híreket olvashatunk a herpeszvírusról. Pedig a kórokozót nemrégen még „békés” természetűnek, ártalmatlannak tartották . . . Milyen tényezők idézték elő a herpesz kétes hírnevét ? És hogyan fékezhetnénk meg terjedését ?

Tíz-tizenöt éve még alig akadt olyan tudós, akinek a herpesz felkeltette volna az érdeklődését. Ritka betegség – mondták. – A köznyelvben sok helyen még ma is egyszerűen „hidegrázásnak” nevezik ezeket az ajkakon, az orrszárnyon megjelenő, apró, fájdalmas, savós folyadékkal telt hólyagokat. Gyakran pedig csak más, súlyosabb betegség, például az influenza kísérőjelenségének vélik.

De mit is jelent a herpesz szó? Ógörög jelentése „kúszó”. A herpeszvírus ugyanis hosszú ideig meghúzódhat az idegdúcokban, a nyálkahártyák sejtjeiben, és később – a szervezetet gyengítő körülmények hatására – aktivizálódhat. Ma már a herpeszvírus kifejezetten „agresszív”: más szervekre is kiterjesztette károsító hatását.

Szélsőséges vélemények

Nyilatkoztak már aggódva professzorok, klinikák vezetői, járványügyi és víruskutató szakemberek. Egyesületek alakultak a „herpesz leküzdésére” : jógáznak, meditálnak, magukba szállnak.

Szektások a romlott világ megérdemelt büntetéseként fogják fel a kiütéseket. Hirdetik, hogy semmi más nem segít, csak az önmegtartóztatás. A képtelen túlzások helyett lássunk néhány fontos tudnivalót. A herpesz más elnevezései : lázkiütés, sömör, csömör. Égő, viszkető érzést keltenek a csoportosan jelentkező hólyagocskák. A bőr bármely felületén kifejlődhetnek. A kiütés körüli nyirokcsomócskák megduzzadnak és fájnak. Az elgennyedt hólyagocskák esetleges szövődményre figyelmeztetnek, a nemi szerveken mutatkozó herpesz pedig utat nyithat a vérbajos fertőzésnek. Az övsömör valójában ideggyulladás. A törzsön övszerűen, a végtagokon hosszirányban keletkeznek hólyagocskák. Amíg nincsenek tünetek a bőrön, nehéz a betegséget diagnosztizálni. Súlyos esetekben a gyulladás az arcidegen át a szem szaruhártyájára is kiterjedhet. A kezelés ekkor vitaminok szedése, szükség esetén röntgenbesugárzás lehet. Most a herpeszek családjának 50 tagja közül kettő lendült támadásba. A kiütés korántsem olyan ártalmatlan, ahogyan azt korábban gondolták. De nem is olyan istencsapás, mint sokan vélik.

Miért terjed?

Emelkedik a megbetegedések száma, de ez sok mindennek tulajdonítható. Annak például, hogy az emberek kényesek a bőrükre. Helyes, ha a házi pepecselés helyett orvoshoz mennek, mert az első és legfőbb parancsolat : a bőr mindenfajta elváltozásával forduljunk orvoshoz! A herpeszvírus alattomos ellenség . . . ezer alakban bukkanhat fel.

A herpesz terjedése a nemzetközi turizmus meredeken felfutó grafikonjával is magyarázható. Évente legalább egymilliárd ember tartózkodik rövidebb-hosszabb ideig külföldön. Szabadabb lett a nemek érintkezése is, szinte korhatár nélkül.

Megelőzés, gyógyítás

A herpeszvírusok legtöbbször nyomtalanul eltűnnek. Később aztán visszatérhetnek: hetek, hónapok, évek múlva; téli álmukból újból feléledhetnek. A vírusokat a leghétköznapibb cselekvések aktivizálhatják: napfürdőzés, vizsgadrukk, menstruálás, egy átmulatott éjszaka, kézfogás, két bőrfelület érintkezése. A pszichés tényezők is jelentősek, különösen, ha az idegeket rongálja a felszított pánikhangulat. A vírusfertőzések ellen nehéz hatásos gyógyszereket találni. A kezelési folyamat igen lassú. Elsősorban azért, mert a vírusok ott szaporodnak, ahol élősködnek, így azok a gyógyszerek , amelyek szaporodásukat gátolják, egyben a fertőzött sejteket is mérgezik. Az orvosok általában valamilyen kenőcsöt vagy szárítóport javasolnak. A hatást ellenőrzik, a szereket pedig szükség szerint váltogatják.

Számos vírusbetegség szerencsére már megelőzhető védőoltásokkal. Kísérletek tömege folyik, hogy olyan orvosságokat állítsanak elő, amelyek segítségével kezelhetőek a már észlelhető fertőzések. Egy széles körű kutatóprogram keretében ZOVIRAX néven vírusölő, illetve a vírus szaporodását gátló hatóanyagot fedeztek fel. Az összes antivirális hatású szer közül eddig a leghatékonyabb a herpeszvírusok ellen, mérgező hatása pedig ennek a legcsekélyebb.

És nálunk?

Magyarországon a lakosság 75-80 százaléka fertőzött (Ez a leggyakoribb betegség Magyarországon). Csekély vigasz, hogy sok más országban rosszabb a helyzet. Elévült az a feltételezés, hogy a herpesz ártalmatlan betegség. Ma már tudjuk, hogy zavart okozhat a nemi életben, terhesség és szülés idején pedig kifejezetten tilos elhanyagolni! Rákkeltő képessége még nem bizonyított. A szervezet hasonlóképpen védekezik, mint az allergia esetében : ellenanyagokat termel. A gyógyítás nehéz, egyelőre leginkább helyi/kezelésre korlátozódik. De ismételten hangsúlyozzuk : azonnal orvoshoz kell fordulni, ha valakit megtámad a kór, mert elhanyagolása újabb fertőzés! gócokat teremthet!