A legegyszerűbb omlós diós-, mogyorós-, rácsos és kevert linzer receptje!

Ki tudna ellenállni, hiszen amiben dió, mák vagy mogyoró van, az csakis jó lehet, és amit úgy variálhatsz, ahogy jólesik! :)

Kevert linzer

10 deka vajat habosra keverünk 10 deka cukorral, hozzáteszünk egyenként 2 egész tojást és kettőnek a sárgáját. Ha ezzel is jól elkeverjük belevegyítünk kevés reszelt citromhéjat és áttört fahéjat, 10 deka őrölt mandulát és 10 deka lisztet. A tepsibe egyforma nagyságú kisebb formákat teszünk és mindegyiket félig töltjük a tésztával. A felületüket elsimítjuk és tojással megkenjük, a tetejükre mogyorónagyságú barack vagy málnaízt teszünk, meghintjük vágott dióval, és megsütjük. A formákat vékony késsel kereken vágjuk és kiborítjuk belőle a tésztát.

Rácsos linzer

Fél kiló lisztből harmincöt deka vajjal, harmincöt deka cukorral, harmincöt deka darált mandulával vagy mogyoróval, két egész tojással és egynek a sárgájával csipetnyi fahéjjal, egy deci tejjel tésztát gyúrunk. Jól kidolgoztak, és két részre osztjuk. Egyik felét fél centi vastagra nyújtjuk és megkenjük baracklekvárral. A tészta másik feléből rácsot készítünk a tetejére és megkenjük tojással és megsütjük.

Diós linzer

Negyven deka lisztből, negyed kiló vajból, tizenöt deka cukorból öt tojássárgájával tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, fél centi vastagra nyújtjuk és kikent tepsiben félig megsütjük. Közben huszonöt deka cukrot, öt tojásfehérjét, húsz deka őrölt diót és ízlés szerinti mennyiségű csokoládét tűzön addig keverünk, amíg elég sűrű lesz. Rákenjük a félig megsült és kihűlt tésztára és mérsékelt tűzön addig sütjük, amíg a teteje megszárad. Ha kihűlt, tetszés szerinti szeletekre vágjuk.

Mogyorós linzer szelet

Omlós tésztához öt deka pörkölt, darált mogyorót gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk és tetszés szerinti mintára vágva megsütjük. Két-három darabot barackízzel összeragasztunk, és meghengergetjük felolvasztott csokoládéban, vagy csokoládémázban.