Magyar kocsonya – házias finomság, amiért mindenki rajong! Fenséges étel!

A kocsonya receptek közül nekünk ez vált be a leginkább! A család rajong érte, ajánlom mindenkinek ezt a fantasztikus receptet!

Hozzávalók

 • 2 sertésláb,
 • 1 bőrös sertéscsülök,
 • 1/4 sertésfej (a füles része),
 • 1 sertésnyelv,
 • legalább 20-25 dkg bőr,
 • evőkanálnyi só,
 • 1-2 evőkanálnyi ecet,
 • 20 szem bors,
 • 8-10 dkg vöröshagyma,
 • 1/2 fej fokhagyma,
 • 1 kis csöves, nem túlerős paprika.
 • (Aki szereti, tehet bele 1 szál petrezselyemgyökeret, egy kis zellerdarabot.)

Elkészítés

Teljesen friss legyen a kocsonyának való; az állott húsokból zavaros lesz a kocsonyánk. A kocsonyának valót gondosan megtisztítjuk, az ujjakat szétválasztva, kivágjuk az ujjak között levő szennyezett bőrt, ha serte volna a bőrön, lánggal leperzseljük, a bőrös részeket lekaparjuk. A fület felhasítjuk, éles késsel kivágjuk a belső füljáratokat. Ha orros részt veszünk, az orrot is felhasítjuk, kivágjuk a belső nyálkahártyát. Az alsó állkapcsot levágjuk, a garatrészt gondosan megtisztítjuk. A megtisztított részeket langyos vízzel, keféléssel megmossuk, leöblítjük. Forrásban levő vízbe tesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, és az aprólékot újból leöblítjük. Annyi víz szükséges, amennyi a kocsonyahús súlya, ehhez még 1/2 liter kell főzés közben való elpárolgásra. Először a vizet öntjük a fazékba és ebbe tesszük a húsokat. A feltett kocsonyának valót felforraljuk, amint felforrt, mérsékeljük a hevítést. A felforrt kocsonya felületéről szűrőkanállal leszedjük a habot, mindaddig, amíg jelentkezik. Ekkor megsózzuk, 1-2 kanál ecetet vagy 1/2 dl savanyú bort adunk hozzá. A hagymát, fokhagymát megmossuk (a hagyma héját rajta hagyjuk, csak a külső fedőlevelet távolítjuk el, de vigyázzunk, nehogy penészes legyen), a gyökérrészt gondosan kivágjuk és a szemes borssal, paprikával együtt lazán tiszta gézbe kötjük és a kocsonyalébe tesszük. A kocsonyát keverés, mozgatás, lefedés nélkül, nagyon lassan főzzük. Ha sok zsír lenne a felületén, már forralás közben óvatosan leszedhetjük. Egyórai főzés után tegyék bele a megtisztított zöldséget, akik zöldségesen kedvelik. A kocsonyát addig főzzük, amíg a hús annyira puha, hogy a csontokról leválik. Ha tenyerünket a kocsonya gőze fölé tartjuk és összezárjuk, a gőztől ragad a kezünk. Ekkor levesszük a tűzről, 5-6 percig pihentetjük és a levét óvatosan lemerve, sűrű levesszűrőn átszűrjük. A kocsonyahúsokat kiszedjük a fazékból egy tálra és kicsontozzuk. A nyelvről lehúzzuk a bőrét. A kocsonyahúst úgy osztjuk el, hogy minden tányérba egyformán jusson bőrös, porcos, sovány rész és nyelv is. A lezsírozott kocsonyalevet egyenletesen szétosztjuk a kirakott húsokra: hűvös helyre tesszük, ahol pár óra alatt megdermed. Amikor félig megaludt, hintsünk a tetejére szitált, édes paprikát. A friss húsokból, helyesen főzött
kocsonya kristálytiszta, nincs szükség derítési eljárásra, mint az aszpiknál. A kocsonyát tálaljuk nagyobb tűzálló vagy főzelékes tálba is, így kevesebb hely szükséges az eltartásához.