Mire érdemes figyelni az otthoni klímák használatakor?

A klímák nagyon sok könnyebbséget hozhatnak életünkben a nagy kánikulákban, vagy akár a hidegebb napok során is. Ahhoz azonban, hogy valóban hatékonyan működhessenek ezek a berendezések nem árt tudni, hogy mire érdemes figyelni az otthoni klímák használatakor. Az alábbiakban ezeket szedtük egy csokorba.

Klíma működtetése a szokásainkhoz igazítva

A klíma használata a nyári forró napokon sokat segíthet és mindezt hatékonyan, ha előre beidőzítjük mikor hűtse le lakásunkat. Amennyiben például akkor hűtjük le a lakást, amikor nem tartózkodunk otthon, akkor a munkaidőt követően nem kell órákig üzemeltetni a készüléket, ezzel pedig energiát spórolunk. 

Ezen a téren érdemes szem előtt tartani, hogy ha több klímával is rendelkezünk, akkor ezek egyidejűleg való üzemeltetése lehet a legjobb megoldás.

A klímák optimális működtetése során érdemes azt is figyelembe venni, hogy a nyár forróságban nem célszerű sütni-főzni sem. Ezért időzítsük azt a kora reggeli, vagy késő esti órákra, amikor már akár az ablakot is kinyithatjuk a szellőztetéshez.

A levegő megfelelő áramoltatása

Amennyiben nem rendelkezik egy ingatlanon belül több klímával, akkor érdemes lehet ventillátorokkal áramoltatni a már lehűtött levegőt a lakás klímaberendezés nélküli részei felé. Ezzel nem csak kellemesebb környezetet teremthetünk a lakás más helyiségeiben, hanem hosszabb távon a klíma hatékonyabb működéséhez is hozzájárulhat.

Megfelelő szintű szellőztetés

A klímák működése során egy fontos tudnivaló, hogy zárt rendszerről van szó. Tehát működése során nem kerül a kinti levegőből a helyiségbe. A klíma így csak újraforgatja a benti levegőt, ami hosszabb távon bizony káros is lehet, hiszen rossz közérzetet, fejfájást is okozhat. Emiatt nem csak napi szinten, de hosszabb működési ciklus esetében akár óránként sem árthat egy kis szellőztetés a helyiségekben.

Klíma egyéb hatásainak kiaknázása

A modern klímák már nem csak a hűtés és fűtés funkcióval vannak ellátva. Amennyiben a nyári forró időszak elmúlik, és beköszönt a nedvesebb őszi időjárás, akkor sokaknak okozhat gondot a neves ruház szárítása. A magas páratartalom miatt ugyanis a ruhák kint és bent is egyaránt lassabban száradhatnak. Erre kínálhat megoldást a klíma berendezések páramentesítő funkciója. Ezzel a funkcióval egy klíma segítheti a lakás szárazon-és penészmentesen való megőrzését, ráadásul a közérzetünk is jobb lehet. Emiatt tehát, ha éppen Daikin klíma vásárlásán gondolkodnánk, akkor erre is érdemes figyelni, de ugyanez bármely gyártó esetében elmondható.

Klíma hatékonyságának védelme

A légkondicionáló használata során a teljesítmény védelmére is érdemes figyelmet fordítani. Ugyanis a nagy ablakok esetében, amelyek a déli vagy nyugati irányba néznek, nagyon sok napsugárzás érkezhet a helyiségbe. Ez úgynevezett hő csapdát alakíthat ki a lakásban. Az ilyen kedvezőtlen fekvésű helyiségek esetén a klímáknak nagyobb energiafelhasználásra van szükségük, ami miatt folyamatosan fognak üzemelni és áramot fogyasztani.

Ennek elkerülésére használjunk a nyári időszakban függönyt vagy redőnyt, hogy a helyiséget védeni tudjuk a nap hőjétől. Amennyiben így teszünk, akkor a klímaberendezés is hatékonyabban tud majd működni, és valóban olyan hőmérséklet tud majd biztosít, amely költséghatékonyan fenntartható.

Rendszeres tisztítás és karbantartás

Minden klímaberendezés tartalmaz szűrőt, amely felfogja az allergéneket, és egyéb szennyeződéseket. A rendszeres szűrőcserékkel védhetjük a saját egészségünket, kifejezetten igaz ez akkor, ha allergiában szenvedünk. Ráadásul az egészségügyi szempontok mellett a berendezés energia felvétel szempontjából is leghatékonyabb működés tud elérni, ha rendszeres karbantartással.

Összegezve

A klímák használata során tehát nem árt odafigyelni egy-két dologra, ami által nem csak hatékonyabb lehet a klímánk működése, de környezetünk is élhetőbb lehet általa.