Munkavédelmi bakancsok különböző munkakörnyezetekhez: Melyiket válasszuk?

munkavédelmi bakancs
munkavédelmi bakancs

A munkavédelmi bakancsok nagyon fontos védőfelszerelésnek számítanak számtalan munkakörben. A lábbelik nem csak a lábak védelmét biztosítják, hanem a komfortérzetet is növelik egy-egy hosszabb munkanap során. Azonban ezek között a bakancsok között is találhatók eltérések, már ami a védelmet illeti. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mikor melyik bakancsot érdemes választani.

Acélbetétes bakancsok

Ez egy rendkívül erős munkavédelmi bakancs, amely strapabíró és általában magasabb hőmérsékleti kitettség, illetve nehéz terhek emelgetése esetén javasolt. Védelmet nyújtanak a sérülések ellen, így védik a lábujjakat, ezen felül pedig a víz, valamint a vegyi anyagok ellen is hatékonyan ellenállnak. A nehéziparban, az acélgyártásban és az építőiparban dolgozók is gyakorta ezt választják.  

Kompozit bakancsok

A kompozit bakancsok hasonlóak az acélbetétes társaikhoz, de ezek könnyebb anyagból készülnek. Kényelmes és hőszigetelő, ezért a hűvösebb környezetben, akár hűtőházakban is használható. Nem vezetik az elektromos áramot és a hőt sem, így ott is hordhatók, ahol elektromos munkakörnyezetben dolgoznak. Mivel ez a legkeresettebb a kategóriájában, ezért minden területen már ezt a fajta bakancsot használják.

Vízálló bakancsok

Ahogy a neve is sejteti, olyan munkakörnyezetben ideálisak, ahol a talaj nedves vagy vizes lehet. Építőipar, halászat, esetleg az agrárium területén is hasznos társ lehet a munkanapokon. Általában vízálló anyagból készülnek és jól szigetelik a lábunkat a nedvességtől és a hidegtől is.

Antisztatikus bakancsok

Azoknak készülnek, akik elektromos munkakörnyezetben dolgoznak, hiszen megakadályozzák a feltöltődést és csökkentik az elektromos sokk vagy a tűzveszély kockázatát is. Villanyszerelők és hasonló munkaköröket betöltők számára nem szabad a viselete.

Csúszásmentes bakancsok

Olyan munkaterületekre gyártják, ahol nedves, olajos azaz csúszós felületen dolgoznak a munkavállalók. A rendkívül jól tapadó talpnak köszönhetően a balesetek a minimálisra csökkenthetők, így sokkal kevesebb kieséssel kell számolniuk a munkaadóknak.  A puma munkavédelmi cipő egyes fajtája is ebbe a kategóriába sorolható.

Magas szárú bakancsok

Olyan területeken hasznosak, ahol a boka védelme nagyon fontos. Ilyen lehet az erdőgazdálkodás vagy a mezőgazdaság területe. Mivel bokáig érnek a bakancsok, ezért jól tartják a bokát, az izmokat és az ízületeket is.

Légpárnákkal ellátott bakancsok

Ezek extra védelmet nyújtanak a lábnak, az ízületeknek és az ínaknak is. Ezt a lábbelit azoknak ajánlott megvásárolniuk, akik a kereskedelemben, a logisztikában vagy esetleg az egészségügyben dolgoznak és nap mint nap nagyon sokat kell állniuk.