Ne vegyél több avokádót! Így tudsz otthon avokádót ültetni!

Hacsak nem egy lakatlan szigeten éltél az elmúlt évben, észre kellett, hogy vegyed, hogy az avokádó egyre elterjedtebb lett. Ez a kis zöld gyümölcs szinte minden étteremben ott van és egyre több receptben szerepel.

Ez az avokádó divat nem egy rossz dolog, mivel sok káliumhoz, B5-, B6-, C-, E- és K-vitaminhoz juthatunk hozzá általa, valamint szívbarát zsírokhoz és sok rosthoz.

Ennek a trendnek az egyetlen hátulütője, hogy az elmúlt évben az avokádó ára 25%-kal emelkedett. Hogy pénzt takaríthassunk meg, de az avokádó előnyeiről se kelljen lemondanunk, ültessünk magunknak avokádó fát! Hogy fáról van szó, azt sugallhatja, hogy nagy helyre lesz szükségünk. De az avokádó fa kicsi és nagyon könnyű nevelni.

Hajtatás

Óvatosan tisztítsunk meg egy avokádó magot és vizsgáljuk meg, melyik az alja és melyik a teteje. Szúrjunk bele négy fogpiszkálót egymástól egyenlő távolságra a mag alsó felén elosztva. Fogjunk egy poharat, töltsük meg vízzel és magot tegyük a pohárba úgy, hogy a fogpiszkálók megtartsák azt a pohár peremén. A magnak így csak az alsó része lesz víz alatt.

A magot ne tegyük ki közvetlen napfénynek, de meleg helyen tároljuk addig, míg ki nem hajt, a gyökerei láthatóak nem lesznek és a szára el nem éri a 15 cm-t. Ez 2-6 hét között következik be. Ekkor a szárat vissza kell vágni felére. Várjuk meg, hogy több levele fejlődjön ki és a szár újra elérje a 15 cm-es magasságot. Ezt követően ültethetjük el.

Ültetés

Vegyünk egy kb. 25 cm átmérőjű virágcserepet, aminek az alján kis lyuk legyen a víz elvezetéséhez. Töltsük meg tápanyagokban gazdag földdel, a közepén pedig hagyjunk egy kis lyukat a magnak. Helyezzük bele a magot úgy, hogy az se túl mélyen, se túl magasan ne legyen a cserépben. Kb. a mag felét borítsa föld.

Gondozás

Ha elültetted az avokádó fát, tedd a lakásban egy napos helyre. Rendszeresen locsold, hogy a földje folyamatosan nedves legyen, de ne áztasd el!

Ha a levelei barnulnak és szárazzá kezdenek válni, egyértelműen mutatja, hogy a növény nem kap kellő nedvességet. Ilyenkor a teendő, hogy fogod a virágcserepet és a csap alá teszed. Eressz rá hideg vized és hagyd, hogy a víz átjárja a földet néhány percig. A fölösleget csepegtessük le róla, mielőtt helyére tennénk.

Ha a levelek besárgulnak és lepotyognak, a növény túl van öntözve. Néhány napig ne locsold és a későbbiekben is szűkmarkúbban bánj a vízzel!

Élvezd!

Rendszeresen gondoskodj az avokádó fáról, hogy virágozzon. Valószínűleg kell néhány évet várni, mielőtt először gyümölcsöt hoz, de ha végre megtörténik, leszüretelheted a saját termesztésű friss és finom avokádódat!