Néhány tipp, hogyan készüljünk fel egy kerti grillezésre

grillezés
grillezés

Kint a kertben elfogyasztani az ebédet vagy a vacsorát, vagy éppen elkészíteni a családi, baráti összejövetel menüsorát – felejthetetlen élmény. Ám ahhoz, hogy felhőtlenné váljanak az előkészület és a gasztronómiai alkotás pillanatai, elengedhetetlenek azok a kellékek, amik a szorgoskodó kezek alá dolgozhatnak.

Kezdő grillezőknek sincsen hátra arc!

A kamado a japán rizsfőzők inspirálta technológia, amely nem mindennapi sütési élményt kínál. Mivel a használata pofonegyszerű, és tulajdonképpen képtelenség benne túlsütni a húst vagy zöldséget, így aztán kezdő grillezőknek is nagyszerű választás. A grill kerámiából készült, és ez bizony kifejezetten jó hír, hiszen ez az anyag képes a hő akkumulációját és egyenletes eloszlását biztosítani. Ehhez ráadásul légmentes zár társul, aminek köszönhetően borítékolható egyrészt a magas hőhasznosítás, másrészt mérsékelt faszén fogyasztás – egy egységnyi teljesítményhez fele annyi faszenet fogyaszt, mint a hagyományos alternatívák bármelyike. A zár vitathatatlan pozitívuma, hogy megtartja a belső nedvességet, és ennek köszönhető, hogy a fogások nem süthetőek, főzhetőek túl. És ha már főzés. Sokan azt gondolják, hogy a grillezés kizárólag a sütéssel egyenlő. Ám ez a nem mindennapi eszköz a sütésen, főzésen túl még füstöléshez is tökéletes választás. És akkor még a látható előnyökről nem is beszéltünk, pedig akárki, akármit mond, igenis nagyon lényeges, hogy a grillező megjelenése milyen benyomást kelt. A lerobbant, szennyeződésekkel teli alternatívákért senki sem rajong, miközben a vendégek idegenkedése is garantálható. Viszont a rozsdamentes acélszerkezet, a polírozott, csillogó alkatrészek vagy éppen a zománcozott, mintás kivitel olyan kisugárzást kölcsönöz a grillezőnek, ami vonzza az elismerő tekinteteket, így a bizalmi kötelék a legelső pillantás után megszülethet.

A takarítása pofonegyszerű: a külső részeket nedves törlővel pikk-pakk át lehet törölgetni, ám a belső alkatrészek sem vizet, sem tisztítószert nem igényelnek, legfeljebb ha üledék képződik rajtuk, akkor a nem kívánatos réteg drótkefével eltávolítható.

A grillélmény hordozható?

Akár! A kemping gázfőző például kifejezetten praktikus megoldás, ha kirándulásról, sátrazásról van szó. A kofferben tárolható és szállítható berendezés beüzemelése gázt igényel, de gyufát vagy gyújtót nem. A láng természetesen könnyedén szabályozható, így aztán az úti fazékban rotyogó ételekhez idomítható a lobogása.

A kezelése egyszerű, mint az egyszer egy. És bár hatfogásos vacsorák elkészítését nem biztos, hogy érdemes bevállalni vele, de a kimozdulások ilyen módon mégis hazai ízekkel gazdagíthatóak, minimális lemondások mellett.

Mi a helyzet a bográcsozással?

Ha már az ínycsiklandó kint készíthető étkek és a remekelésükhöz szükséges technikák felmerültek, akkor a bográcsozás nem maradhat ki a sorból. Nem kell hozzá más, mint egy méretben megfelelő üstház. A 31 centis modelltől kezdve a 48 centiméteresen át a gigantikus nagyságú 60 centisig minden és bármi megvásárolható. Úgyhogy a kérdés már csak az, hogy hány literes a bogrács? Ha ez megvan, és a váz is adott, akkor kezdődhet a főzés, a gulyás készítés vagy éppen a disznóvágás, vízforralás.