Így válasszunk kerti bútort

Lassan, de biztosan megérkezik a tavasz hozzánk is. Ilyenkor szívesen töltünk több időt a kertben, illetve elkezdjük tervezgetni a nyári kültéri helyszínek berendezését. Az alábbi írásban arra vállalkoztunk, hogy számba vesszük a kertibútor-választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A kerti bútorokkal kapcsolatban is elmondható, hogy a kereskedelmi kínálat kifejezetten széles, így mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő megoldást. Érdemes tehát alaposan mérlegelni, hiszen a számunkra tökéletes választás valahol ott lapul a kínálatban, csak meg kell találnunk.

Persze számos kérdésre kell választ adnunk annak érdekében, hogy megtaláljuk. Elsőként érdemes figyelembe venni, mekkora szabad tér áll rendelkezésünkre. Ha figyelmet kell fontolnunk a helymegtakarításnak, abban az esetben érdemes szem előtt tartani az 50%-szabályt; az alapvető ajánlások szerint a tér fele foglalható el kerti bútorokkal, a többit szabadon kell hagynunk a zavartalan mozgás biztosítása érdekében. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes mérőszalagot használni, de ne feledkezzünk meg a különböző tereptárgyakról, lépcsőkről, kaspókról sem, amelyek mind-mind csökkentik a szabad mozgáshoz szükséges teret. 

Érdemes arra is figyelmet fordítani, milyen célra választunk kerti bútort; a kényelmes üldögélés az elsődleges szempont, vagy esetleg kültéri ebédekhez is alkalmas változatra van szükségünk? Utóbbi esetében az asztallap anyagára és méretére is figyelmet kell fordítanunk.

A kerti bútor kiválasztásának egyik legfőbb szempontja a bútor anyagának megválasztása. Ez több dolgot meghatároz, mint elsőre gondolnánk. Egyes anyaghasználat miatt a bútoraink évenkénti ápolásra szorulhatnak, mások a téli tárolást nehezíthetik meg. Más anyagtípusok elegánsabb vagy épp olcsóbb hatást keltenek.

A fából készült kerti bútorok megérdemlik, hogy az első helyen említsük őket. Nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, elegáns hatást keltenek, jellemzően erősek és strapabírók, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy rendszeres olajos ápolásra van szükségük, hogy képesek legyenek ellenállni az időjárás viszontagságainak, illetve az élősködőknek. Léteznek fafajták, mint például a teakfa, amely természetes gyantatartalmának köszönhetően természetes védelemmel rendelkezik az említett károsító hatásokkal szemben. 

Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek a fémből készített kerti bútorok is. Jellemzően acélból és alumíniumból készített változatokkal találkozunk. Az acél esetében nagy szerep hárul a megfelelő felületkezelésre, ugyanis rozsdásodás léphet fel. Az alumíniummal kapcsolatban nincs ilyen gond, ráadásul könnyű, így kényelmes használatot tesz lehetővé. Vele szemben a jellemzően magasabb ár említhető negatív tulajdonságként. 

A felsorolásból nem maradhatnak ki a műanyag kerti bútorok sem. Ezek esetében is sokféle minőséggel találkozunk a porózus felületű silány alkalmatosságoktól kezdve a minőségi polirattan bútorokig. Sajnos a gyengébb minőségű anyagok idővel rugalmatlanná válnak és törhetnek, a porózus felületeken pedig penészgombák jelenhetnek meg, amelyek idővel megkövült szürke telepeket hagynak maguk után. A műanyag kerti bútorok legfőbb előnyét a kedvező ár jelenti.