Polgár Judit elsőként kapta meg az Európai Sakk Legenda díjat

Fotó: facebook.com/pg/PolgarJuditSakk/

Az Európai Sakkszövetség új díjat alapított, ami az Európai Arany Gyalog nevet viseli, és a tervek szerint minden évben átadásra kerül majd. A díj 12 kategóriából áll, ennek egyike az Európai Sakk Legenda nevű, melynek női kategóriájában az első győztes Polgár Judit lett, aki a sakktörténelem valaha volt legjobb női játékosa. Az elismerés rangját tovább emeli, hogy ugyanezen díj férfi kategóriáját nem kisebb név, mint Garri Kaszparov nyerte meg.

Polgár Judit így nyilatkozott a díj kapcsán:

„Kedvenc sportágam évezredes múlttal rendelkezik, ennek ellenére szüksége van új, a sakkteljesítményeket elismerő, és a sakkot népszerűsítő eseményekre, rendezvényekre. Leginkább olyanokra, amelyek hitelesen mutatják be a sakkozás fontosságát, színes világát és elismertségét a sport, az oktatás, valamint a tudomány területén.”

Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő…

Közzétette: Polgár Judit hivatalos oldala – 2019. november 29., péntek

A Magyar Sakkszövetség elnöke, Szabó László elégedetten értékelt:

Polgár Judit újabb elismerése a magyar sakknak óriási büszkeség, de az egész országnak fontos: Ő a valaha volt legjobb női sakkversenyző, ez senki számára nem újdonság, de örülünk neki, hogy az európai szövetség ezt ezzel a díjjal is elismeri. Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy elsőként gratulálhattam Juditnak Monte-Carlóban a díjátadón. A gálát igyekeztem arra is használni, hogy a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait erősítsem, legfőképp azért, hogy jobb esélyeink legyenek a sakkolimpia megrendezésére 2024-ben.” – mondta a sportvezető.

Polgár Judit alig múlt 15 éves, amikor már nagymesternek mondhatta magát. Kétszeres sakkolimpiai bajnok, és az egyetlen nő, aki a férfiak mezőnyében világbajnoki döntőig jutott, emellett ő az egyetlen nő a sakk történetében, aki 2700 Élő-pontnál többet tudott gyűjteni.

Közzétette: European Golden Pawn – 2019. október 28., hétfő

Az Európai Sakkszövetség nem titkolt szándéka, hogy a díjátadóból hagyományt teremtsenek, ezzel is népszerűsítve a sakkot. A díjakat Monte-Carlóban, egy nagyszabású gála keretében adják át.