Régen alapvető volt, mára sokan elfelejtették: Így viselkedj vendégségben

Vannak olyan alapszabályok, melyeket minden alkalommal be kell tartanunk, ha vendégségbe hívnak minket. Lényegtelen, hogy családtag, munkatárs, vagy jó barát invitált meg minket, az alábbiak minden helyzetre vonatkoznak. Ne feledjük, viselkedésünk a személyiségünkről árulkodik!

Ne felejtsd az ajándékot!

Nem az értéke a lényeg, egy apróság is megfelel. Virág, kávé, csokoládé…amit a vendéglátót szeret. Bár szüleink, rokonain nem várják el az ajándékot, ha meghívnak minket egy ebédre, vagy vacsorára, nekik is jól esik egy ilyen gesztus!

Érkezz időben!

Sem a dugó, sem a veled érkezők búja-baja nem lehet kifogás. Tiszteld meg a vendéglátókat azzal, hogy a megadott időpontban érkezel. Ha benne van a pakliban, hogy dugóba keveredhetsz, indulj hamarabb az eredetileg tervezettnél.

Légy segítőkész!

Ebéd után ajánld fel a segítséged a mosogatásban, vagy a desszert behozatalában. Jó eséllyel vissza fogják utasítani a felajánlást, de illik megkérdezni, segíthetünk-e valamiben.

Ne élj vissza a vendégszeretettel!

Sajnos sokan nem érzik, mikor érkezett el az idő a távozásra. Ha ebédre hívtak meg, az nem azt jelenti, hogy nyugodtan maradhatsz a vacsorára is. Még ha remekül is érezted magad, akkor is illik elköszönni egy bizonyos idő után. A házigazda valószínűleg nem fog távozásra felszólítani, de ezt ne is várjuk meg.

Tiszteld meg a házigazdát!

Fontos, hogy betartsuk a szabályokat, hiszen nem otthon vagyunk. Például ha a házigazdák nem járnak-kelnek cipővel a lakásban, mi se tegyük! Egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy kellemetlen helyzetbe hozd vendéglátóidat.

Figyelj a gyerekre!

Ha gyerekkel mész vendégségbe, figyelj oda, nehogy valamit megrongáljon, leverjen. A vendéglátó nem fogja fegyelmezni a gyerekedet, ez a te feladatod.

Ne felejtsd, nem otthon vagy!

Semmiképp ne nyitogasd a hűtőt, vagy a fiókokat, ne nyiss be a hálóba, vendéglátóidnak is van privát szférája. Ha a nappaliban ültettek le, valószínűleg azért tették, mert azt szeretnék, hogy ott tartózkodj.

Köszönd meg!

Manapság sokan elfelejtik megköszönni a meghívást, legyen szó egy kávéról, vagy akár egy több fogásos vacsoráról. Egy vendéglátó időt, energiát, és pénzt áldoz a meghívottakra, ezt soha ne felejtsd el megköszönni!