Stresszesek a mindennapjaid? Ezért érdemes változtatnod!

stressz

A stressz megannyi helyről és megannyi formában érkezhet, azonban egy biztos: a túl stresszes élet nem egészséges, így mindenképpen tenni kell ellene! Miért nem egészséges, ha túl sokat stresszelünk és mit lehet tenni ellene? Mutatjuk!

Miért nem egészséges a mindennapi stressz?

A stressz manapság szinte mindennapjaink része, hiszen a magunkkal szemben állított néha túlzottan magas elvárások, a munkahelyi határidők és a magánéleti dilemmák, gondok mind mind szorongást generálnak. Azonban a túlságosan stresszes életmód hosszútávon nem csupán az élethez való hozzáállásunkat, de az egészségügyi állapotunkat is negatívan befolyásolhatja.

Mindez annak köszönhető, hogy a stressz hatására folyamatos feszültségi állapotba kerülünk, így nagy és állandó terhelésnek tesszük ki testünket, amely hosszú távon folyamatos fejfájáshoz, hátfájáshoz, magas vérnyomás kialakulásához és további szervi jellegű egészségügyi problémákhoz vezethet.

Miért kell kerülni különösen nőként a stresszes mindennapokat?

A krónikus stressz következtében a női szervek is veszélyben lehetnek. A mellékvese ekkor ugyanis szükségesnek érzi a kortizol előállítását, amelyet küzdő hormonként is emlegetnek, amelyhez viszont progeszteronra van szüksége. Ezt pedig csakis a petefészektől tudja elvonni, amelynek következtében petefészek kóros elváltozásokat produkálhat. 

Emellett a többi női szervet is érintheti a túlhajszoltság, hiszen a stressz hatására kevesebb energia jut ezek működtetésére. Ez különösen abban az esetben jelent problémát, amikor a baj már megtörtént és kialakult a ciszta. Ekkor a méhpolip felszívódása, a mellciszták gyógyítása, az endometriózis kellemetlenségek enyhítése és a pcos ciszták felszívódása is mind sokkal nehezebb, hiszen a testnek jóval kevesebb energiája marad ezek gyógyítására a folyamatos stressznek köszönhetően.

Így vezetheted le a mindennapos stresszt!

A mindennapi stresszt így nem csak, hogy ajánlott, de le kell vezetni. Erre a legjobb módszer a testmozgás, amelynek köszönhetően nem csak a folyamatos feszültségi állapot szüntethető meg, de az egészségügyi állapot és a hangulat is fokozható. Emellett fontos, hogy minden nap szakítsunk időt a lassulásra, önmagunk megérdemelt jutalmazására, így például vehetünk egy kellemes fürdőt, olvashatunk, vagy épp eljátszhatunk kedvenc hangszerünkön egy-két nyugtató dallamot.

A stressz tehát manapság szinte mindenkit érint, így nehéz kizárni, azonban érdemes tenni azért, hogy minél kisebb mértékben befolyásolja általános hangulatunkat, egészségügyi állapotunkat. Így ha te is folyamatosan stresszelsz, tegyél azért, hogy legyen lehetőséged rendszeresen levezetni, illetve figyelj rá, hogy szakorvosi vizsgálatokon is részt vegyél az esetleges diagnózis felállítása és az orvosi kezelés átbeszélése miatt.