Szerencsére csak kacsa volt hogy nem kell elsősegélyvizsga a jogosítványhoz

A vezetői engedély kiadásához a kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását

Az elmúlt napokban a legtöbb napilap arról adott hírt, hogy a Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelet alapján 2019 januárjától nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás ahhoz, hogy valaki megszerezze a jogosítványt. A hír viszont kacsának bizonyult!

Igenis feltétele marad az egészségügyi vizsga a jogosítvány megszerzésének!

A Magyar Vöröskereszt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az információ a rendelet félremagyarázásán alapszik, és ezzel egy időben egy szakmai portál is beszámolt erről.

Ezentúl is ugyanúgy feltétele lesz a jogosítványnak az egészségügyi vizsga!

“A 176-os Kormány rendeletből kikerült, azaz nem a vizsgaigazolás feltétele. A 326/2011 Kormány rendelet 13.§ viszont tartalmazza. Azaz a változás csupán annyi, hogy elég bemutatni a közlekedési igazgatási hatóságnál a vezetői engedély igénylésekor.”

A sikeres vizsga után a vizsgaigazolás megkapásának eddig is feltétele volt, amit a Közlekedési Felügyeleten kellett bemutatni. Most viszont csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lett a Közlekedési Igazgatási Hatóságnál.

Tehát ezzel a rendelettel csupán egy felesleges úttól kímélik meg a vizsgázókat, akiket a jövőben is felkészítenek majd az újraélesztésre, betegvizsgálatra és eszméletlen betegek ellátására.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkennek a vizsgázók adminisztratív terhei.