Szeretnél te is örökké fiatal maradni? Igyál több bort és fogyassz több csokoládét!

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az étcsokoládéban és a vörösborban található kémiai vegyületek elősegítik a sejtek regenerálódását.

Az Exeteri és a Brightoni Egyetem kutatói jelentős dolgokra bukkantak az öregedési folyamatok tanulmányozása során, és találtak egy módszert az inaktív öregedő sejtek fiatalítására. Megállapították ugyanis, hogy ezek a sejtek képesek arra, hogy úgy nézzenek ki és akként viselkedjenek, mint a fiatalabbak.

A kutatók az obratirol analógoknak nevezett vegyületekkel kapcsolatban vették észre a sejtszintű javulást. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek többek között a vörösborban, az étcsokoládéban, a vörös szőlőben és az áfonyában találhatók meg.

Az Exeteri Egyetem által végzett korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gének egy osztálya, az úgynevezett kapcsolódási gének fokozatosan kiesnek, melyek az emberi test öregedését idézik elő. Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy az obratirol analógok sejtekbe juttatása visszafordítja azok öregedési folyamatait.

Néhány órás kezelés után az öregedő sejtek elkezdtek osztódni, és hosszabb telomerjeik voltak, amelyek egyébként a kromoszómák „sapkái”, és megfogyatkoznak, rövidebbé válnak a sejtek öregedése során.

A kutatók most azt remélik, hogy ez az áttörés olyan terápiákhoz vezethet, amely segíthet abban, hogy az emberek később öregedjenek meg anélkül, hogy az öregedéssel kapcsolatos negatív problémák fellépnének.

Az egyik oka annak, hogy egyre kevésbé tud testünk védekezni az öregkori betegségekkel kapcsolatban az, hogy szöveteink olyan öregedő sejteket halmoznak fel, amelyek ugyan életben vannak, de nem növekednek és már nem működnek megfelelően.

Most azonban megoldódni látszik a gének megfelelő működésének biztosítása.

A kutatást vezető professzor, Lorna Harries elmondta, hogy a tanulmány bizonyítja, hogy a sejtek kezelhetők, így mi, emberek is fiatalabbak maradhatunk.