Szörnyű oka van: Ne engedj több lufit szabadon a levegőbe!

Van valami varázslatos abban, ahogy a luftballonok messzire szállnak a levegőben. Lassan emelkednek és a széllel változik az irányuk. Ki gondolná, hogy ez a békés látvány tragédiába is torkollhat?

Lufikat gyakran eresztenek szélnek esküvőkön, különböző ünnepi eseményeken, szülinapi zsúrokon. Az ég nap mint nap elképzelhetetlen mennyiségű lufit fogad magába. De jól tudjuk, hogy ami felment, annak egyszer le is kell jönnie. A lufik, amiket szabadon engedünk, egyszer leesnek az égből és óriási károkat tudnak okozni a természetben és az élővilágban.

Egy szervezet is létrejött, hogy felhívja a figyelmet a lufik veszélyeire és arra, hogy minden egyes luftballon, amit szélnek eresztünk, szemétként ér földet. Megöl számos állatot és veszélyes áramkimaradásokat okoz. Mivel egy lufi több ezer mérföldet tud megtenni, a világ legtávolabbi és legtisztább pontjain is kárt tud okozni.

Hogy a vidám események elengedhetetlen szereplője, a lufi ilyen rettenetes dolgokat tud művelni, valószínűleg soha korábban nem jutott eszünkbe. De itt az idő, hogy erre is odafigyeljünk és megelőzzük, hogy még több kárt tegyen a természetben.

Néhány érdekesség a luftballonokról:

  • madarak, bálnák, tengeri teknősök, vadjuhok és más állatok pusztultak már el a luftballonok miatt
  • mikor egy állat lenyeli a lufit, az elzárja az emésztőrendszerét és éhenhaláshoz vezet
  • a zsinórok és szalagok a léggömbön sokszor megfojtják az állatokat

Ezen megdöbbentő tények mellett a szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a léggömbök évek alatt bomlanak le – még a biológiailag lebomló jelöléssel ellátottak is -, veszélyes festéket és más vegyi anyagot tartalmaznak. A szervezet alternatív megoldásokat is javasol a léggömbök szabadon engedése helyett, melyekkel díszíthetjük a helyszíneket és szórakozhatunk úgy, hogy közben ne ártsunk a környezetünknek.

A lufik egyszer használatos kellékek, játékos kiegészítők. Ám a környezet nagy árat fizet azért, hogy jól érezzük magunkat általuk. Ideje új megoldásokat keresni a veszélyes a lufik helyett!