Tanítsd meg a gyereknek, hogy ezekre a kérdésekre nem kell válaszolnia, még akkor sem, ha egy szomszéd kérdezi!

Általában a gyerekeknek szoktak olyan kérdéseket idegen emberek feltenni, amelyekre nem kellene válaszolnia.

A legtöbb ilyen kérdéssel játszótéren találkozhat amikor már nagyobb és már nincs szüksége arra, hogy elkísérd őt. Ma bemutatjuk nektek melyek azok a kérdések amelyekre a gyerek nem kell válaszoljon, ha idegenek kérdezik őt.

Hol élsz

Ez a kérdés csak akkor jelent kivételt, amikor a gyerek elkóborol és nem talál haza. A gyerek kell tudja, hogy ne válaszoljon idegeneknek, még az új szomszédnak sem, ha a következőt kérdezi: Hol laksz? Melyik a te szobád ablaka? Hány szám alatt laksz? Van otthon valaki?

Mit csinálsz amikor egyedül vagy otthon

A gyerek nem kell válaszoljon olyan kérdésekre mint pl: Mikor mész ki sétálni? Kint maradhatsz egyedül játszani? Mikor vagy egyedül otthon? Hány óráig vagy iskolában? Hány óráig dolgoznak a szüleid? Még belegondolni is rossz, hogy miért van szüksége egy idegennek ezekre az információkra.

Az utazással kapcsolatos kérdések

Hová mentek hétvégén? Mentek a tengerpartra ebben az évben? Ki fog felügyelni a lakásotokra ameddig ti nem lesztek otthon? Ha ezt egy régi, megbízható szomszéd kérdezi, akkor semmi baj, de ha egy új szomszéd akit még alig ismersz, akkor az már furcsa.

Kérdések a segítségnyújtásról

Az a legveszélyesebb amikor egy idegen segítséget kér vagy felajánlja a segítségét. Pl. El tudnál kísérni a parkig? Tudnál segíteni abban, hogy felvigyem a csomagokat a lakásba? Vagy fordítva: Elkísérhetlek? Akarod, hogy segítsek a házi feladatod elkészítésében?

Kérdések a pénzről

Amikor gyerekeknek tesznek fel kérdést idegen személyek a pénzről az veszélyes lehet. Meg kell mondani a gyereknek, hogy ne válaszoljon az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre. Mennyit keres anyukád? Melyik bankban tartja apukád a pénzt? Mennyi pénzbe került a nyaralásotok a tengerparton?

Sértő kérdések

Ezek a kérdések az iskoláskorú gyerekek felé irányulnak, ezért meg kell mondani a gyerekeknek, hogy ne válaszoljanak az ilyen jellegű kérdésekre mint pl. Miért vagy kövér? Miért nem vagy olyan szép mint a nővéred? Miért nincsenek olyan jó jegyeid mint a testvérednek?

A család titkaival kapcsolatos kérdések

Az ilyen dolgokat nem kell tudnia a gyereknek, de ez nem mindig lehetséges. Mondd el a gyereknek, hogy a következő kérdésekre ne válaszoljon: Miért nem hívja át anyukád a szomszédasszonyt? Kire szavazott apukád? Igaz, hogy ők nem az igazi szüleid? Igaz, hogy a nővéred elvesztette a gyerekét? Igaz, hogy a nagyapád mentálisan beteg?