Ha hátul ülsz az autóban, eddig nem kötötted be magad? Változnak a szabályok a biztonsági övekkel kapcsolatosan!

Nagy változás jön a biztonsági öv tekintetében! 2019 szeptemberétől csak olyan új gépjármű kerülhet forgalomba, amely el van látva az első és hátsó ülésekre vonatkozóan is a biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel.

Mikor autóba szállunk bekapcsoljuk a biztonsági övet, ha ezt elmulasszuk, akkor megszólal a bekapcsolásra emlékeztető hangjelzés. A 2009-ben elfogadott jogszabály, amely még ma is hatályos, csak arra kötelezi a gépjárműgyártókat, hogy a vezetőülésnél működjön a figyelmeztető rendszer. Vannak olyan autótípusok is, amelyek más ülések esetében is figyelmeztetnek, ha a biztonsági öv nincs bekapcsolva.

Az ENSZ-EGB nemrégiben egy új biztonsági előírást fogadott el, amely 2019 szeptemberében lép életbe. Ettől kezdve csak olyan új autókat lehet forgalomba helyezni, amelyekben az első és hátsó üléseken is működik a figyelmeztető rendszer.

A statisztikák szerint Európában az autósok 88%-a használja az első üléseken lévő biztonsági öveket, míg a hátsóüléseken ez a szám 74%. A biztonsági öv ma is az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy megvédjük magunkat és a családunkat az autós utazások közben.