Természetes módszerek a darázs- és méhcsípés kezelésére

A nyári időszakban többet vagyunk a szabadban és ilyenkor bizony a méhek és a darazsak is veszélyforrást jelentenek. A méh és a darázscsípés is igen fájdalmas és akár anafilaxiás sokkot is kiválthat, ha valaki allergiás rá.

A méh és a darázs csípés esetén is fontos, hogy ha valaki egyszerre több csípést kapott, akkor orvoshoz kell menni, még akkor is ha eddig nem tapasztalt allergiás reakciókat, mert veszélyes lehet!

Mit tehetünk méh és darázscsípés esetén?

  • A legfontosabb, hogy húzzuk ki a fullánkot.
  • Darázscsípés esetén a fertőtlenítés nagyon fontos. Ez a rovar dögökkel is táplálkozik, így a csípés helyét érdemes bekenni fertőtlenítőszerrel.
  • A csípésre tegyünk hideg vizes borogatást, vagy jégkockát. Ez megakadályozza, hogy a méreg szétterjedjen és így kisebb felületen lesz érzékelhető a kellemetlen tünet, ha időben lejegeljük. A duzzanatot is csökkenti és a fájdalmat is csillapítja.
  • Nedvesítsünk be egy aszpirint és dörzsöljük be vele a csípést, de csak a jegelés után. Ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha nem áll fenn aszpirin allergia. Az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő.
  • Vízzel összekevert szódabikarbónával kell bekenni a csípést.
  • A csípés helyét dörzsöljük be friss petrezselyemzölddel, csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.
  • A régi bevált módszer szerint ecettel kell bekenni, így a fájdalom és a duzzanat is enyhül.
  • Érdemes bevenni vény nélkül kapható antihisztamint. Csillapítja a gyulladást és gyorsabban gyógyul tőle a bőr.

A fenti módszerek nagyon hatékonyak, de még mielőtt bármivel is kezelnénk a bőrt, először a fullánkot húzzuk ki, majd fertőtlenítsük a bőrt. Cselekedjünk gyorsan, mert ezek a szerek akkor a leghatékonyabbak, ha rögtön a csípés után kerülnek a bőrre. A csípés gyógyulási ideje akár egy hét is lehet.

Ha bármilyen szokatlan panasz lép fel, mint a nehéz légzés, vagy szédülés, orvoshoz kell fordulni mert a tünetek allergiára utalhatnak. Azoknál is kialakulhat méh és darázscsípéssel szembeni allergia, akik már estek át csípésen és semmi bajuk nem volt tőle.