10 szuper módszer az autó tisztán tartására

Nem számít, milyen gyakran takarítod, az autód szinte mindig piszkos. Foltok, morzsa és egy tonna por borítják, amik ellen szélmalom harcot vívsz. Milliónyi autótisztító termék létezik, de ezek tele vannak vegyi anyagokkal. Ha előnyben részesíted inkább a természetes megoldásokat, bőven van lehetőség a kezedben, hogy autódban is elvégezhesd a nagytakarítást!

1. Természetes kárpit tisztító

Az autószőnyegen lévő fekete, sáros piszoktól könnyedén megszabadulhatsz, ha ecetet és szódabikarbónát összekeversz. A kapott pasztát keféld bele az egész szőnyegbe vagy dörzsöld be csak ott, ahol foltok vannak. Hagyd megszáradni, majd porszívózd ki. A szőnyeged, mintha új lenne!

2. Használj kefét vagy ecsetet

Menj végig a szellőzőnyílásokon hosszú sörtéjű kefével vagy egyszerű festőecsettel. Ezek segítségével a legapróbb résekből is száműzheted a port és a koszt. Utána ne felejts el alaposan kiporszívózni!

3. Olívaolajat a műszerfalra

Ne használd a bolti toxikus spray-ket és törlőkendőket többet a műszerfaladra. A bőrt új életre keltheted és természetes fényt adhatsz neki némi olívaolajjal, amit egy ruha segítségével tudsz szépen eloszlatni a műszerfalon.

4. Víz és ablaklehúzó az állatszőr ellen

Ez a módszer jobban működik, mint bármilyen porszívózás vagy kefélgetés. Egy szórófejes flakonba tölts vizet, enyhén nedvesítsd be vele az üléseket, majd az ablaklehúzó segítségével gyűjtsd össze az állatszőrt.

5. Teljesen természetes autóillatosító

Szórd a kukába a méreganyagokkal teli illatosítókat. Egy kis üvegben keverj össze szódabikarbónát és tetszés szerinti illóolajat, az üveg fedelébe pedig vágj lyukat, hogy az illat ki tudjon szökni és frissen tarthassa a kocsidat. Elhelyezheted a pohártartóban vagy a padlón egy biztonságos helyen.

6. Szévédőtörlés csíkmentesen

Egyszerű háztartási alkohollal töröld át a szélvédőt, ami megakadályozza az elhomályosodást és a csíkok kialakulását.

7. Ecet és újság a csíkmentes ablakokért

Egy szórófejes flakont tölts meg ecettel, fújd be vele az ablakokat és hagyd hatni néhány percig. Majd újságpapírral töröld át. Egyetlen csíkot sem fogsz látni a kocsid ablakain!

8. Fényes króm felületek

Egyenlő arányban keverj össze ecetet és vizet, majd töltsd szórófejes flakonba. Fújd le vele a króm kerekeket és felületeket, majd töröld le egy ronggyal. Minden ragyogni fog tőle.

9. Természetes keréktisztító

Keverj össze szódabikarbónát és vizet, hogy kenhető pasztát kapj. Egy kefével dörzsöld át vele a kerekeket, majd bő vízzel öblítsd le. Úgy fognak kinézni, mintha most gördültél volna ki az autószalonból!

10. Autósampon helyett

Az autómosókban literszámra zúdítják a kocsidra a kémiai anyagokat. Helyette használj természetes, növényi alapú folyékony szappant, amit hígíts vízzel. Mosd át vele az autódat, öblítsd le és törölgesd át. Ezután már csak annyi a teendőd, hogy vágj neki az útnak a makulátlanul tiszta autódban!

Fotók: providr.com